Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 12. 09:07, szerda | Kék hírek
Forrás: http://feol.hu

Többször is ölt a drog - Fiatalok rejtélyes halálesete Székesfehérváron

Többször is ölt a drog - Fiatalok rejtélyes halálesete Székesfehérváron

Több, egyelőre tisztázatlan, kábítószer-használathoz köthető haláleset is történt az elmúlt napokban Fejér megyében. A rendőrség a nyomozás védelmére hivatkozva szűkszavúan nyilatkozik.

Székesfehérváron június 9-én hajnalban, a kórházban meghalt egy 18 éves helyi fiatal férfi, akit előző nap délután vittek be rosszullét miatt. A jelenlegi adatok szerint a fiatal a halálát megelőzően feltehetően kábítószert fogyasztott - közölte a tényeket a rendőrség. Másnap délelőtt egy újabb halálesetről érkezett bejelentés a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra: egy 28 éves csákvári férfi feltehetően kábítószer fogyasztást követően az otthonában elhalálozott. Mindkét ügyben közigazgatási hatósági eljárás indult, a halálesetek körülményeinek tisztázásáért.

A hétvégén még egy fiatal került kórházba - valószínűleg drogot fogyasztott ő is -, aki ellátása után hazamehetett. A nyomozók őrizetbe vették a 23 éves R. Szilvesztert és a 26 éves H. Edinát, visszaélés kábítószerrel bűntette megalapozott gyanúja miatt. A négy esetet egyelőre nem kezeli együtt a hatóság.

Az elhunyt 18 éves fiatalember drogfogyasztásával kapcsolatban számos médium arról számolt be, hogy a tragédiát a kábítószerbe kevert patkányméreg okozta. Ezzel kapcsolatban megkerestük Zacher Gábor toxikológust, a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház szakemberét, aki teljességgel kizártnak tartja a "patkányméreg-elméletet".

- Egy kifejlett, kb. húszdekás patkány úgy egy grammnyi, ötezreléknyi hatóanyagot tartalmazó patkányméregtől pusztulna el úgy, hogy az elfogyasztás után másnap véralvadási problémák lépnek fel a szervezetében. Egy ötvenkilós lány, vagy egy hetvenkilós fiatalember esetében ennek minimum 250-300 szoros adagját, vagyis 250 grammnyi mérget kellene a kábítószerbe keverve elfogyasztania ahhoz, hogy hasonló halálos hatás következzen be. Ki az a szerfogyasztó, aki a szokásos, pár grammos adagja helyett két és fél dekát elfogyaszt, bármilyen kábítószerből egyszerre? Még ha valamennyit be is ad magának vénásan, akkor is kizárt, hogy akkora mennyiség be tudjon jutni a szervezetbe, amely másnap ilyen véralvadási gondokat okozhat.

A toxikológus ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi drogkereskedelmi gyakorlatnak - a dílereknek fogalmuk sincs róla, hogy a külföldről behozott áruba mit kevernek higításul - "köszönhetően" súlyos problémák léphetnek fel a ma kapható dizájnerszerek fogyasztásakor. Nemrég történt esetről mesél: fiatal lányt szállított be a mentő az osztályukra 42 fokos testhőmérséklettel, zavart tudatállapotban, igen magas pulzussal. A lánynak nagyon gyorsan vert a szíve. Ellátták, megpróbálták a testhőjét csökkenteni, de az éjszaka folyamán nagyon heves, szinte minden szervére kiterjedő vérzés lépett fel nála. Közel öt liter vért vesztett, de visszapótolták, ám a visszafordíthatatlan májkárosodás miatt már menthetetlen volt, hajnalban meghalt. Ő is dizájnerszer-fogyasztó volt...

- A ma pályán lévő szerek tudnak nagyon veszélyesek lenni, túladagolás nélkül is! - hangsúlyozza Zacher Gábor.

A két elhunyt Fejér megyei fiatal esetéről egyelőre semmi közelebbi információt nem ad a rendőrség, a nyomozás érdekeire való hivatkozással. A 18 éves fiatalember fehérvári volt, a 28 esztendős csákvári férfiről pedig az FMH annyit tudott meg, hogy rendezett családi viszonyok között élt, rendszeresen edzett, ám az izomépítéshez használt szteroid-tartalmú szereknek betudhatóan már voltak korábban májfunkciós gondjai. Egyelőre nem tisztázott, hogy elhunyta emiatt következett-e be. Szintén csákvári, s az elhunyt férfi ismerőse az a fiatal, aki kezelését követően elhagyhatta a kórházat. Névtelenséget kérő informátorunk szerint a településen élő ismerősei többször figyelmeztették már, hogy hagyjon fel kábítószerfogyasztó életmódjával.

Zacher Gábor a legnagyobb veszélyt a fogyasztás mellett az esetek kommunikációjában látja. Az esetekkel kapcsolatos titkolózás és információ-visszatartás nem segíti elő a kábítószerfogyasztás veszélyeire történő fokozott figyelemfelhívást, mondja a szakember.

- Péntektől elkezdődik a nyári szünet az életkorilag érintett diákság számára is. Gondoljon bele, ez mennyi nyári szombatot jelent, olyan hétvégét, amikor ezek a fiatalok egy-egy szórakozóhelyen simán kapcsolatba kerülhetnek ilyen dizájnerszerekkel, vagy az ezeket terjesztő dílerekkel. A rendőrségi híradásoknak az elhunytak személyétől függetlenül magára a tényre, a szerhasználat veszélyeire kellene a figyelmet ráirányítani.

Az elhunyt 18 éves fiatalember Facebook-oldalán máig több tucatnyian nyilvánítottak részvétet és követelték az ismeretlen drogot árusító dílerek megbüntetését. Ám egyetlen hozzászóló sem akadt, aki feltette volna a kérdést: miért drogozott az elhunyt fiú? S honnan, kitől és miből jutott a halálosnak bizonyuló szerhez?

Zsigó Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.