Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2017. Június 09. 16:52, péntek | Belföld
Forrás: mti

Több újdonság jelent meg a Könyvhéten, mint tavaly

Több újdonság jelent meg a Könyvhéten, mint tavaly

Hússzal több cím jelent meg az idei, 88. Ünnepi Könyvhéten a tavalyihoz képest - mondta a magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki adásában.

Péterfy Gergely kiemelte, hogy a megemelkedett könyvszám nagy öröm, annak ellenére, hogy a könyvszakma jelenleg nagyon nehéz helyzetbe került a magyar könyvpiac csaknem negyven százalékát lefedő Alexandra könyvterjesztő, illetve a mögötte álló cégek, a Könyvbazár Kft. és a Rainbow Üzletlánc Kft. összeomlása miatt. Ennek következtében rengeteg kiadónak ragadt bent a pénze; mintegy hárommilliárd forintos kár érte a könyvszakmát, így rengeteg kiadó létét fenyegeti veszély.

Péterfy Gergely hangsúlyozta, hogy ez olyan továbbgördülő adóság, amely elsodorhatja elsősorban azokat a kis kiadókat, amelyek miatt a könyvszakma igazán színes és szép, és amelyek révén ilyen sok új kiadványt forgathatnak az olvasók.

Szerinte nagyon sokféle módon lehetne és kellene javítani a magyar könyvpiac helyzetén, és újra kell gondolni a kiadók és a terjesztők viszonyát az árrést illetően is. Megjegyezte azonban, hogy a magyar könyvek ára még mindig harmada a nyugati országok áraihoz képest, annak ellenére, hogy az előállítási költségek ugyanolyanok.

"Jó volt, hogy a tavalyi könyvhetet Esterházy Péter nyithatta meg, és szomorú hogy idén már Jókai Anna sem lehetett velünk" - emlékezett Péterfy Gergely, aki azt is elmondta, hogy az MKKE javaslatot tesz arra, hogy április 14-ét, Esterházy Péter születésének napját a magyar próza napjává nyilvánítsák.

A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok központi rendezvényén a fővárosi Vörösmarty téren hétfőig várják a közönséget, amely idén 85 kiadó 339 új kötetéből válogathat.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 20. 18:02, vasárnap | Belföld

Hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát a parlament

Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát, a képviselők kedden folytatják a munkát, a háromnapos ülés a rákövetkező hétfőn zárul.

2020. Szeptember 20. 17:09, vasárnap | Belföld

Hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot a MÁV és a Volánbusz

A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési eszközökön,

2020. Szeptember 20. 14:04, vasárnap | Belföld

Ismét alagutat találtak a Bács-Kiskun megyei határszakaszon

A rendőrök terepkutatás során fedezték fel azt a nyílást, amely szerb területről indul, és az ideiglenes biztonsági határzár alatt húzódik.

2020. Szeptember 20. 12:01, vasárnap | Belföld

OVSZ: a véradások biztonságosak

A véradások biztonságosak a járványhelyzetben is - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az M1 csatorna szombat esti műsorában.