Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Január 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több százmilliós pénzmosás ügyében ítéltek el tíz embert

Több százmilliós pénzmosás ügyében ítéltek el tíz embert

Az ügyészi indítvánnyal egyezően a Székesfehérvári Törvényszék - első fokon, részben jogerősen - különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette és további bűncselekmények miatt ítélt el tíz embert;

a vádlottak 2013-at követően egy német cég sérelmére elkövetett csalásból származó több százmillió forintot mostak tisztára.

A Fejér Megyei Főügyészség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, egy vádlott börtönbüntetést és közügyektől eltiltást, hét vádlott próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, míg egy-egy vádlott pénzbüntetést, illetve közérdekű munka büntetést kapott.

Az elsőfokú ítélet négy vádlott esetében nem jogerős ügyészi fellebbezés, illetve az ítélethirdetéskor a vádlottak és védőik távolmaradása miatt, míg a további hat vádlottal szemben jogerőre emelkedett.

A vádlottakat irányító személy 2013-ban állapodott meg ismeretlen személyekkel abban, hogy egy németországi cég sérelmére ismeretlenek által elkövetett csalásból származó vagyoni előnyt egy magyarországi, e célból alapított gazdasági társaság számlájára továbbítják, majd onnan a pénz egy részét tovább utalják egy kínai számlára, míg a további összeget a számláról felveszik vagy más módon felhasználják.

Csaknem 300 millió forintnyi euro átutalása megtörtént, amelyből a vádlottak valamelyike tovább utalt mintegy 180 millió forintot egy kínai számlára, mintegy 20 millió forintot pedig különböző dunántúli városokban készpénzben vettek fel. A fennmaradó 100 millió forintot a gyors nemzetközi bűnügyi együttműködés eredményeként a nyomozó hatóság zárolta, majd visszautalta a sértett cég részére.

További két vádlott hasonló pénzmosásban állapodott meg ismeretlen társaikkal, a csalást egy francia cég sérelmére valósították meg, az okozott kár mintegy 26 millió forint volt. A sértett cég képviselője azonban észlelte a bűncselekményt, arról értesítette a hatóságot, amely az összeget zárolta és visszautalta.

A vádlottak egyike a fentieken túl három összeszerelt kézigránátot is tartott magánál, amelyeket a nyomozóhatóság lefoglalt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.