Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. December 03. 13:58, szerda | Külföld
Forrás: http://www.nlcafe.hu

Több milliós kártérítést követelnek a húsz éve elcserélt lányok

Több milliós kártérítést követelnek a húsz éve elcserélt lányok

Zárt ajtók mögött hallgatta meg kedden egy francia bíróság annak a cannes-i szülészeten húsz évvel ezelőtt elcserélt két lánynak a családját, akik több mint 12 millió eurós kártérítést követelnek a kórháztól.

Sophie Serrano 1994 júliusában szülte meg kislányát, Manont, egy cannes-i klinikán. Sárgaság miatt az újszülött fénykezelést kapott, de helyhiány miatt egy inkubátorba helyezték egy másnap született, szintén sárgaság miatt kezelésre szoruló másik újszülöttel, Mélanie-val. A lányokat a kezelés végén az egyik ápolónő elcserélte, és figyelmetlenségből nem a biológiai szüleiknek adta át. Mindkét kismama azonnal jelezte, kétségei vannak afelől, hogy a saját gyermekét kapta vissza. Sophie például csodálkozott, hogy a hófehér bőrrel született Manon bőre sötétebb lett, és sűrű haja is nőtt, de a kórház mindezt a fényterápia következményének tartotta.

Tíz évvel később Manon apja apasági tesztet kért, mert úgy gondolta, hogy a kreolbőrű lány egyáltalán nem hasonlít a szüleire. A kislányt a faluban a „postás lányának” csúfolták. Nem sokkal azután, hogy a férfi gyanúja beigazolódottt, Sophie-ról is megállapították, hogy nem ő a lány biológiai anyja.

A család feljelentést tett, és nyomozni kezdett a másik család megtalálása érdekében. Megtudták, hogy Manon születéskor egy fiúnál és két lánynál jelent meg sárgaság a cannes-i szülészeten, de a klinikán csak két fényterápiás inkubátor volt, ezért a két lányt ugyanabba az inkubátorba helyezték – ismerte el az egyik megvádolt nőgyógyász ügyvédje. A család egy másik nőgyógyász, két gyermekorvos, a klinika és az ápolónő ellen is feljelentést tett.

A másik család, ahova az igazi Manon került, de Mélanie-ként nőtt fel, nem kívánta magát felfedni a nyilvánosság előtt, de a bírósági tárgyaláson ők is jelen voltak.

A szülők először akkor találkoztak egymással, amikor a lányok tízévesek voltak, de egyik család sem kérte a gyermekek kicserélését, miután az elválás gondolata mindkét esetben megerősítette a lányok kapcsolatát azzal az anyával, aki nevelte őket. Ráadásul néhány találkozás után teljesen megszakadt a kapcsolat az egyébként egymástól alig harminc kilométerre, de teljesen különböző szociális és kulturális körülmények között élő családok között.

A kórház részben elismerte a felelősségét a gyermekek elcserélésében, felelősségre vonás mégsem történt, mert a klinika a szülőket is hibáztatta. Tíz évvel később a két, már 20 éves fiatal nő családjai közös kártérítési keresetet nyújtottak be a grasse-i bíróságon. A lányoknak 3-3 millió eurót, három szülőnek fejenként 1,5 millió eurót, a testvéreknek pedig 750 ezer eurót követelnek. A bíróság 2015. február 10-én hirdet ítéletet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.