Városlista
2021. március 2, kedd - Lujza

Hírek

2016. Február 17. 08:08, szerda | Életmód
Forrás: mti

Több a jótékony omega-3 zsírsav az organikus tejben és húsokban

Több a jótékony omega-3 zsírsav az organikus tejben és húsokban

Majdnem 50 százalékkal több omega-3 zsírsav található az organikus tejben és húsokban, mint hagyományos változataikban

- állapította meg egy nemzetközi szakértőkből álló csoport a témában végzett eddigi legnagyobb tanulmány során.
A szakemberek tejről és húsokról készített tanulmányokat - összesen több mint 250 munkát - elemezve mutattak ki egyértelmű különbségeket a bio és nem bio élelmiszerek között.

A tanulmányt vezető Newcastle-i Egyetem professzoraként dolgozó Chris Seal szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztását a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával és az agy fejlődésére, valamint működésére gyakorolt jótékony hatással hozzák összefüggésbe.

"A nyugat-európai étrendben túlságosan alacsony ezeknek a zsírsavaknak az aránya és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a beviteli mennyiség megduplázását javasolja" - mondta a szakember.

Seal szerint az organikus termékekre való átállás segíthetné ezeknek a fontos tápanyagoknak a megfelelő mennyiségű bevitelét anélkül, hogy közben növelné a bevitt kalóriák és a nem kívánatos telített zsírok mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy fél liter zsíros organikus tej az ajánlott napi omega-3 bevitel 16 százalékát, a hagyományos tej a 11 százalékát fedezi.

A British Journal of Nutrition című folyóiratban közölt eredmények szerint továbbá az organikus húsokban alacsonyabb a mirisztin- és a palmitinsav szintje, és az organikus tejben ideálisabb az omega-3/omega-6 arány, valamint magasabb a zsíroldó vitaminok mennyisége.

A szakemberek azt is megállapították, hogy a hagyományos tejben 74 százalékkal több jód van, mint az organikus változatban - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

"Kétséget kizáróan megmutattuk, hogy tápanyagtartalombeli különbségek vannak az organikus és a hagyományos élelmiszerek között" - húzta alá a tanulmányt vezető Carlo Leifert, az egyetem professzora. Hozzátette: az organikus gyümölcsökre, zöldségekre, húsokra és tejtermékekre való átállással jelentősen növelhető az antioxidánsok és omega-3 zsírsavak napi beviteli mennyisége.

Címkék: hús, omega, tej, zsírsav

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 13:03, csütörtök | Életmód

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az állatoknak

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az ott élő állatoknak, például a jegesmedvéknek és narváloknak a helyváltoztatáshoz és táplálékszerzéshez - állapították meg amerikai kutatók.

2021. Február 23. 20:23, kedd | Életmód

Drámaian pusztulnak az édesvízi halak

Az édesvízi halak katasztrofális fajpusztulásáról számolt be egy jelentés, amely szerint a világ 80 faja már kihalt, közülük 16 tavaly, egyetlen év alatt.

2021. Február 23. 08:47, kedd | Életmód

Évente többmillió ember válik bűncselekmény áldozatává az EU-ban

Az Európai Unióban évente többmillió ember válik bűncselekmény áldozatává, ezt a tendenciát a koronavírus-járvány is felerősítette

2021. Február 19. 15:08, péntek | Életmód

Az anyatej nagy lökést ad a baba immunrendszerének

Az anyatejjel táplált babák immunrendszerében életük első három hetében sokkal több szabályozó T-sejt jelenik meg, mint a tápszeres babákéban