Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 29. 08:00, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tízezrek tiltakoznak a szigorú szankciók ellen

Tízezrek tiltakoznak a szigorú szankciók ellen

Tízezrek gyűltek össze hétfő délelőtt Damaszkusz központjában.

A Szabaa Bahrat téren, hogy elítéljék azokat a szankciókat, amelyeket az Arab Liga előző nap rendelt el Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen – jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről. Az Európai Unió a héten újabb súlyos szankciókkal sújtja Szíriát – közölte egy neve elhallgatását kérő európai diplomata.

A tüntetők óriási szíriai zászlókat és Aszad-arcképeket tartottak a magasba, és hazafias dalokat énekeltek. Az Arab Liga vasárnap szigorú szankciókat fogadott el Szíria ellen, hogy rákényszerítse a damaszkuszi vezetést, hagyjon fel a több mint nyolc hónapja tartó kormányellenes lázadás véres elfojtásával.

Ezek az Arab Liga első ilyen mértékű gazdasági büntető intézkedései egyik tagállamával szemben. Damaszkusz még nem reagált hivatalosan a szankciók bejelentésére, de Valíd Moallem külügyminiszter délután sajtóértekezletet tart a szíriai fővárosban.

A kairói határozat előírja egyebek közt a más arab országokban lévő szíriai bankszámlák zárolását, a Szíriában folyó arab beruházások leállítását és a vezető szíriai tisztségviselők beutazásának korlátozását. Leállítják a kereskedést is a szíriai állami vállalatokkal, kivéve azokat az árucikkeket, amelyekre a lakosságnak van szüksége. Felfüggesztik a légi járatokat Szíria és az arab államok között.

Ezek az intézkedések azonnal hatályba léptek, kivéve a légi forgalomra vonatkozót, amelyhez technikai egyeztetésekre van szükség. Az ország ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban hozott szankciókat. A büntető intézkedések vasárnapi bejelentése dacára a felkelés elfojtása aznap is folytatódott Szíriában, 23 ember halálát okozva.

„Gazdasági háború”

A szíriai külügyminiszter szerint az Arab Liga döntése a szankciók bevezetéséről felér egy gazdasági háború kihirdetésével. Valíd Moallem hétfőn beszélt erről egy, a televízióban is közvetített sajtótájékoztatón. Kijelentette, hogy a szankciók nem fogják elérni a céljukat. „Csak a nép fog szenvedni, a rendszer túléli” – mondta. A külügyminiszter bejelentette ugyanakkor, hogy az új szíriai alkotmányból kiveszik azt a passzust, amely „vezető pártként” határozza meg a kormánypárt helyzetét a rendszeren belül.

Újabb szankciók jönnek

Az Európai Unió a héten újabb súlyos szankciókkal sújtja Szíriát, hogy megbüntesse a Bassár el-Aszad rendszere ellen tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakért – közölte hétfőn egy neve elhallgatását kérő európai diplomata.

Az EU külügyminiszterei csütörtökön intézkedéscsomagot fogadnak el, amelyben szerepel a gáz- és olajipari berendezések szíriai exportjának tilalma, a szíriai állampapírokkal való kereskedés megtiltása és olyan számítógépes szoftverek eladásának tilalma, amelyekkel ellenőrizni lehet az internetet és a telefonszolgáltatásokat. Az európai kormányoknak megtiltják, hogy engedményes – a szokásos piacinál alacsonyabb kamatú és hosszabb türelmi időszakú – kölcsönöket nyújtsanak Szíriának.

A külügyminiszteri ülésen befagyasztják újabb tizenkét személynek és tizenegy intézménynek az EU-s bankokban lévő pénzeit, s felveszik őket a beutazási tilalommal sújtottak listájára. Az EU eddig hét alkalommal fogadott el Szíriát sújtó intézkedéseket, s jelenleg 74 személy neve szerepel a tilalmi listán, fegyverembargó van érvényben, és az EU-országok nem importálhatnak Szíriából nyersolajat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.