Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 06. 16:31, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Tíz százalékkal lesz olcsóbb a gáz és az áram

Tíz százalékkal lesz olcsóbb a gáz és az áram

Jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és áram ára – ismertette a kormány döntését Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön. Orbán Viktor miniszterelnök már korábban arról beszélt, hogy azon dolgoznak egy szakértői csoporttal, hogy ne csak gázáremelés ne legyen, hanem a rezsiköltségek is csökkenjenek. Az E.ON gázüzletágának megvételéről szóló megállapodást jövő szerdán hagyja jóvá a kormány.

Jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és áram ára – ismertette a kormány döntését Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön az állatkert megújult főkapujának átadásán.tartott sajtótájékoztatóján. Erről a kabinet végleges döntést hozott – nyomatékosította a politikus, jelezve, hogy mindez 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán, már csak „apró technikai részletek maradtak nyitva”. A családok megtakarítása éves szinten százezer forintos nagyságrendű lehet – tette hozzá, közölve, hogy az árcsökkentés nyilvánvalóan főképp a kereskedőket – amelyek kivétel nélkül nyugati multinacionális vállalatok – fogja hátrányosan érinteni.

200 százalékkal emelték a szocialisták a gáz- és villanyárat

Kérdésre elmondta, dolgoznak azon is, hogy a piaci fogyasztókat megvédjék attól, hogy az energiacégek rájuk hárítsák a lakossági árcsökkentésből fakadó kiesésüket. Lázár emlékeztetett, ma az említett csaknem négymillió otthon 76 százaléka gázzal fűt, így kiemelten fontos az árcsökkentés. Kitért arra is, hogy például Németországban egy havi fizetésnek körülbelül hat százalékát költik rezsire a családok, Magyarországon ez az arány húsz százalék.

2002 és 2010 között a szocialisták mintegy 200 százalékkal növelték a gáz és az áram árát, és ezzel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ma több millió ember komoly szegénységgel, kilátástalansággal és szociális problémákkal küzd – mondta az államtitkár.

Nő Magyarország energiabiztonsága

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt is elmondta: december 12-én, azaz jövő szerdán hagyja jóvá a kormány az E.ON gázüzletágának megvételéről szóló megállapodást, az üzlet pedig még az idén megvalósul. Lázár szavai szerint ezzel az üzlettel jelentősen növekszik Magyarország energiabiztonsága.

Az államtitkár azt is elmondta: a kabinet megtette a szükséges lépéseket, hogy kormányzati ellenőrzés érvényesüljön az ország stratégiai és kereskedelmi gáztározói felett. Lázár az intézkedéssel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy egyrészt gáztartalékkal rendelkezzen az állam a hideg időkre és az esetleges gázellátási problémák idejére, másrészt a kereskedelmi és a stratégiai tározók segítségével olyan időszakban tud a kormányzat gázt vásárolni a lakosságnak, amikor adott esetben külföldön olcsóbbak az árak.

„Ezen lépések összességében teszik azt lehetővé, hogy tízszázalékos gáz- és áramárcsökkentés legyen, amely (...) az első ilyen lépés 22 éve, vagyis hogy egy kormány nem növeli a gáz árát a lakosság számára vagy a villamos energia árát, hanem csökkenti” – mondta Lázár János, aki azt is megjegyezte, hogy az energiaügyek területen több más lépés is zajlik, példaként említette, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter ezekben a napokban írja alá Oroszországban a Déli Áramlathoz való csatlakozás szándéknyilatkozatát.

Rezsicsökkentő lépések

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a kormány aznapi ülésén felkérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy dolgozza ki a villany- és a gázár tízszázalékos csökkentésének feltételeit. Orbán Viktor miniszterelnök november 30-án beszélt először arról, hogy azon dolgoznak egy szakértői csoporttal, hogy ne csak gázáremelés ne legyen, hanem a rezsiköltségek is csökkenjenek. „Nem jelentem még be, de csökkenteni akarjuk a rezsiköltségeket” – emelte ki. Ezt az ezen a területen működő cégek profitjának csökkentésével és az ezzel a lépéssel érintett összeg embereknél hagyásával tervezi a kabinet.

A kormányfő és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója ugyanazon a napon szándéknyilatkozatot írt alá az Országházban az E.ON-csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re való átruházásáról. Ez a tranzakció illeszkedik a kormányzat rezsicsökkentő lépéseihez. November 29-én a közműszolgáltatásokról tartott vitanapon Rétvári Bence államtitkár kijelentette: a kormány a felmerült fogyasztóvédelmi tapasztalatok alapján további határozott lépéseket tesz annak érdekében, hogy csökkenjenek a magyar családokra háruló – energetikai szolgáltatók erőfölényére visszavezethető – adminisztratív és anyagi terhek. Kiemelte, az Orbán-kormány intézkedéseinek hatására a földgázárak alacsony szinten tartásával a fogyasztók az elmúlt két évben több mint 400milliárd forintot takarítottak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk