Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Október 11. 21:15, kedd | Belföld

Titkos tengeralattjáró bázis Bizonyíték a kétkedőknek

Titkos tengeralattjáró bázis Bizonyíték a kétkedőknek

Qeki A Krím-félszigeten, a Fekete-tenger partján található Szevasztopol mellett Balaklava városrész. Balaklava egészen a 90-es évek közepéig egy szupertitkos katonai létesítmény volt, melyet egyetlen térkép vagy út jelzőtábla sem jelöl

Hogy miér mutatjuk be ezt a bázist? Talán el tudod képzelni, hogy ennél kölönben üzemelnek jelenleg, ott a hol gondolni sem mernéd. Hamarosan híreket fogsz hallani, nem árt ha felkészíted magad. Nézd csak a bázis bejáratát!

A létesítményt, mely tulajdonképpen egy tengeralattjáró bázis az 1950-es években Sztálin parancsára kezdték építeni, aki egy atombiztos komplexumot akart létrehozni tengeralattjáró flottája számára.

A Tavrosz-hegy gyomrába vájt bunker 350 ezer négyzetméterével egy kisebb város területű, falai 56 méter széles vasbetontömbökből készültek, ezt azt jelenti, hogy akár egy 100 kilo tonnás atomrobbanás esetén is biztonságot nyújtott volna a bent lévők számára.

A komplexum rendelkezett különálló szellőztető rendszerrel, dízelgenerátorokkal, üzemanyag- és vízvezetékkel és földalatti sínekkel. A hermetikusan lezárható komplexum, így lehetővé tette volna, hogy a földalatti város, mintegy 3000 lakost akár 3 évig is eltartson. A tervek szerint egy atomtámadás esetén, a bázison elbújtatott tengeralattjárókkal később ellencsapást tudtak volna mérni az ellenségre.

A komplexum lakóinak minden igényét kielégítő lakóhelyiségek álltak a rendelkezésre, kórházzal, étkezdével, fürdőszobákkal, pihenőhelyiségekkel stb. A katonai objektumban a tengeralattjárók rendszeres karbantartási munkálatait végezték egyszerre 7-9 tengeralattjáró tudott egyidejűleg bent tartozódni a száraz és vizes dokkokban, emellett fegyver és töltet raktárként is funkcionált.

Az bázisnak 2 bejárata volt, melyeket álcáztak. A kikötőben két mesterséges mólót építettek, melyek közé a víz alatt fémhálót feszítettek ki, így tartva távol a betolakodókat. A szupertitkos bázist a Szovjetunió szétesését követően elkezdték felszámolni.

1991-ben a Fekete-tengeri flotta feloszlását kővetően a tengeralattjárókat és hozzá kapcsolódó teljes felszerelést eltüntették. 1995 -ben pedig az utolsó tengeralattjáró is elhagyta a bázist. Mára az egykori hidegháborús bázis közkedvelt turista célponttá vált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -