Városlista
2020. január 27, hétfő - Angelika

Hírek

2011. Október 11. 21:15, kedd | Belföld

Titkos tengeralattjáró bázis Bizonyíték a kétkedőknek

Titkos tengeralattjáró bázis Bizonyíték a kétkedőknek

Qeki A Krím-félszigeten, a Fekete-tenger partján található Szevasztopol mellett Balaklava városrész. Balaklava egészen a 90-es évek közepéig egy szupertitkos katonai létesítmény volt, melyet egyetlen térkép vagy út jelzőtábla sem jelöl

Hogy miér mutatjuk be ezt a bázist? Talán el tudod képzelni, hogy ennél kölönben üzemelnek jelenleg, ott a hol gondolni sem mernéd. Hamarosan híreket fogsz hallani, nem árt ha felkészíted magad. Nézd csak a bázis bejáratát!

A létesítményt, mely tulajdonképpen egy tengeralattjáró bázis az 1950-es években Sztálin parancsára kezdték építeni, aki egy atombiztos komplexumot akart létrehozni tengeralattjáró flottája számára.

A Tavrosz-hegy gyomrába vájt bunker 350 ezer négyzetméterével egy kisebb város területű, falai 56 méter széles vasbetontömbökből készültek, ezt azt jelenti, hogy akár egy 100 kilo tonnás atomrobbanás esetén is biztonságot nyújtott volna a bent lévők számára.

A komplexum rendelkezett különálló szellőztető rendszerrel, dízelgenerátorokkal, üzemanyag- és vízvezetékkel és földalatti sínekkel. A hermetikusan lezárható komplexum, így lehetővé tette volna, hogy a földalatti város, mintegy 3000 lakost akár 3 évig is eltartson. A tervek szerint egy atomtámadás esetén, a bázison elbújtatott tengeralattjárókkal később ellencsapást tudtak volna mérni az ellenségre.

A komplexum lakóinak minden igényét kielégítő lakóhelyiségek álltak a rendelkezésre, kórházzal, étkezdével, fürdőszobákkal, pihenőhelyiségekkel stb. A katonai objektumban a tengeralattjárók rendszeres karbantartási munkálatait végezték egyszerre 7-9 tengeralattjáró tudott egyidejűleg bent tartozódni a száraz és vizes dokkokban, emellett fegyver és töltet raktárként is funkcionált.

Az bázisnak 2 bejárata volt, melyeket álcáztak. A kikötőben két mesterséges mólót építettek, melyek közé a víz alatt fémhálót feszítettek ki, így tartva távol a betolakodókat. A szupertitkos bázist a Szovjetunió szétesését követően elkezdték felszámolni.

1991-ben a Fekete-tengeri flotta feloszlását kővetően a tengeralattjárókat és hozzá kapcsolódó teljes felszerelést eltüntették. 1995 -ben pedig az utolsó tengeralattjáró is elhagyta a bázist. Mára az egykori hidegháborús bázis közkedvelt turista célponttá vált.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 27. 15:28, hétfő | Belföld

Átadták az új, digitális látványelemeket a gyulai várban

Mintegy 13 millió forintos forrásból fejlesztették a gyulai várban azt a három új digitális látványelemet, amelyet hivatalosan hétfőn adtak át a publikumnak.

2020. Január 27. 11:01, hétfő | Belföld

Két év múlva jöhet először gáz a Török Áramlaton keresztül Magyarországra

Először 2021 végén, 2022 elején jöhet gáz a Török Áramlat nevű gázvezetéken keresztül Magyarországra

2020. Január 27. 08:44, hétfő | Belföld

Több mint száz határsértővel szemben intézkedtek a hétvégén

124 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

2020. Január 27. 05:03, hétfő | Belföld

Melegszik az idő a héten

Melegszik az idő a héten, a hétvégén helyenként 10 foknál is melegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.