Városlista
2020. október 1, csütörtök - Malvin

Hírek

2011. Október 11. 21:15, kedd | Belföld

Titkos tengeralattjáró bázis Bizonyíték a kétkedőknek

Titkos tengeralattjáró bázis Bizonyíték a kétkedőknek

Qeki A Krím-félszigeten, a Fekete-tenger partján található Szevasztopol mellett Balaklava városrész. Balaklava egészen a 90-es évek közepéig egy szupertitkos katonai létesítmény volt, melyet egyetlen térkép vagy út jelzőtábla sem jelöl

Hogy miér mutatjuk be ezt a bázist? Talán el tudod képzelni, hogy ennél kölönben üzemelnek jelenleg, ott a hol gondolni sem mernéd. Hamarosan híreket fogsz hallani, nem árt ha felkészíted magad. Nézd csak a bázis bejáratát!

A létesítményt, mely tulajdonképpen egy tengeralattjáró bázis az 1950-es években Sztálin parancsára kezdték építeni, aki egy atombiztos komplexumot akart létrehozni tengeralattjáró flottája számára.

A Tavrosz-hegy gyomrába vájt bunker 350 ezer négyzetméterével egy kisebb város területű, falai 56 méter széles vasbetontömbökből készültek, ezt azt jelenti, hogy akár egy 100 kilo tonnás atomrobbanás esetén is biztonságot nyújtott volna a bent lévők számára.

A komplexum rendelkezett különálló szellőztető rendszerrel, dízelgenerátorokkal, üzemanyag- és vízvezetékkel és földalatti sínekkel. A hermetikusan lezárható komplexum, így lehetővé tette volna, hogy a földalatti város, mintegy 3000 lakost akár 3 évig is eltartson. A tervek szerint egy atomtámadás esetén, a bázison elbújtatott tengeralattjárókkal később ellencsapást tudtak volna mérni az ellenségre.

A komplexum lakóinak minden igényét kielégítő lakóhelyiségek álltak a rendelkezésre, kórházzal, étkezdével, fürdőszobákkal, pihenőhelyiségekkel stb. A katonai objektumban a tengeralattjárók rendszeres karbantartási munkálatait végezték egyszerre 7-9 tengeralattjáró tudott egyidejűleg bent tartozódni a száraz és vizes dokkokban, emellett fegyver és töltet raktárként is funkcionált.

Az bázisnak 2 bejárata volt, melyeket álcáztak. A kikötőben két mesterséges mólót építettek, melyek közé a víz alatt fémhálót feszítettek ki, így tartva távol a betolakodókat. A szupertitkos bázist a Szovjetunió szétesését követően elkezdték felszámolni.

1991-ben a Fekete-tengeri flotta feloszlását kővetően a tengeralattjárókat és hozzá kapcsolódó teljes felszerelést eltüntették. 1995 -ben pedig az utolsó tengeralattjáró is elhagyta a bázist. Mára az egykori hidegháborús bázis közkedvelt turista célponttá vált.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 01. 16:30, csütörtök | Belföld

Két kilométeren belül kétszer is bemérték

A szolnoki rendőrök összehangolt sebességmérést hajtottak végre a 4. számú főút Szolnokot elkerülő szakaszán szeptember 29-én, amelyben álló helyzetű és menetközben történő sebességmérést kombináltan végeztek.

2020. Október 01. 14:08, csütörtök | Belföld

395 900 forint volt a bruttó átlagkereset január-júliusban

Júliusban a bruttó átlagkereset 401 ezer 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,9 százalékos emelkedéssel 413 ezer 360 forintra nőtt.

2020. Október 01. 11:54, csütörtök | Belföld

Egy hónappal meghosszabbodott a határzár

További egy hónappal meghosszabbította a határzárat a kormány október 1-jétől - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

2020. Október 01. 11:02, csütörtök | Belföld

Idén is lesz Szaunázók hétvégéje

A Magyar Fürdőszövetség idén is megszervezi a Szaunázók hétvégéjét: október 2-4. között tematikus szauna programokkal várják az érdeklődőket az ország fürdői - közölte a fürdőszövetség az MTI-vel.