Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Március 25. 20:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Tiszteletdíjának harmadára büntették Szanyit kézmozdulatáért

Tiszteletdíjának harmadára büntették Szanyit kézmozdulatáért

Havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, 131 ezer forintra büntette az Országgyűlés - Kövér László házelnök javaslatára - a szocialista Szanyi Tibort, amiért egy hete, interpellációja elmondása után az ülésteremben középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

Az országgyűlési törvény értelmében ez a legsúlyosabb lehetséges szankció a "kirívóan sértő kifejezést használó" képviselőkkel szemben. A Ház először élt a büntetéskiszabás lehetőségével a jogszabály január 1-jei hatálybalépése óta.
Szanyi Tibor kézmozdulatára Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója hívta fel a figyelmet, mandátumának visszaadására szólítva fel őt. Mint mondta: teljesen mindegy, hogy az MSZP-s politikus kinek szánta a beintést, mert egy képviselő "ilyen ordenáré módon nem viselkedhet".
Kövér László házelnök a lehető legnagyobb mértékű pénzbírság kiszabását javasolta a házbizottság ülésén. Erről most vita nélkül szavazott az Országgyűlés.
A szocialista politikus múlt héten azt mondta: interpellációja közben jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.
A házelnök javaslatát cinikusnak, zavarosnak és önkényesnek nevezte. Szerinte Kövér László döntése azt üzeni, hogy "a zsidózást, a cigányozást, a kommunistázást érthetőnek tartja", az erre adott reakció, a rasszizmus elleni fellépés viszont "büntetést érdemel az értelmezésében". Ezzel szemben - nyilvánította ki Szanyi Tibor - a rasszizmussal szemben a bűncselekményeket kivéve minden eszköz megengedhető, és ezután is tiltakozni fog az ellen, ha kell, szavakkal, ha kell, "kézzel-lábbal".
A parlamenti jegyzőkönyvben nincs nyoma az említett rasszista megjegyzéseknek. Szanyi Tibor ezt azzal magyarázta, hogy az nem rögzíti az összes bekiabálást, a mikrofonok pedig úgy vannak beállítva, hogy a közvetítésben csak a felszólaló szavai hallhatók. Mint mondta, "józan becslés szerint is több száz beszólás hangzott el" beszéde közben, míg a jegyzőkönyv csak hét közbekiabálást dokumentál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket