Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Október 03. 13:09, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Tiltakozás Bukarestben a ciános bányászat ellen

Tiltakozás Bukarestben a ciános bányászat ellen

A Regeneration nevű környezetvédelmi szervezet több aktivistája a román kormány épületének főbejáratához láncolta magát szerdán, tiltakozásul a Felsőcsertésre (Certej) tervezett ciántechnológiás aranybánya engedélyezése ellen.

A zöldek azzal vádolják a kormányt, hogy nem akadályozta meg a környezetvédelmi engedély kiadását. Az aktivisták "A Ponta-kormányban a cián az úr", "A kormány hallgat, a cián marad", "Ciánmentes Felsőcsertést!" feliratú molinókat, plakátokat függesztettek ki.
A tiltakozókkal szóba állt a kormányülésre érkező Liviu Pop, társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli miniszter, aki szemükre vetette, hogy nem hivatalos átiratban fordultak a kormányhoz. "Én is írhatok nyílt leveleket számolatlanul. Egy hivatalos levelet várunk a minisztériumban, mert egyébként ez nem több, mint feltűnősködés" - mondta a miniszter.
A Mediafax hírügynökség szerint a csendőrök elfűrészelték a tiltakozók bilincseit és bekísérték őket az csendőrőrsre. Az egyik tiltakozó azonban kerékpárzárral kötözte magát a kerítéshez, amit nem sikerült elfűrészelni, ezért a tűzoltóságot is kihívták, hogy a közúti baleseteknél használatos feszítővágóval távolítsák el a zárat.
Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter szeptemberben a bíróságtól kérte a felsőcsertési aranybánya engedélyének érvénytelenítését, miután a civil szervezetektől tudta meg, hogy a temesvári regionális környezetvédelmi ügynökség júliusban kiadta az engedélyt a bányanyitásra.
Az erdélyi Érchegységben, a Dévához közeli Felsőcsertésen a kanadai Eldorado Gold Corporation (EGC) készül aranybányát nyitni, amelynél - a verespatakihoz hasonlóan - nagy mennyiségű cián felhasználásával mosnák ki az aranyat az ércből.
A környezetvédő szervezetek szerint a felsőcsertési bányaprojekt 456 hektáros területet foglalna el, 45 millió tonna ércet zúznának össze, hogy abból 16 éven keresztül, évi 1.653 tonna nátrium-cianid felhasználásával összesen mintegy 80 tonna aranyat mossanak ki. A verespataki tervekhez hasonlóan a cianidos, nehézfémekben gazdag zagyot egy 63 hektáros, nyílt ülepítőben tárolnák.
A zöldek értesülése szerint a fő befektető, a vancouveri tőzsdén jegyzett EGC Görögországban, Törökországban, Kínában és Brazíliában is tevékenykedik. A cég állítólag 2011 decemberében vette át a European Goldfieldset, amelynek 80 százalékos részesedése van a Deva Gold SA-ban, míg a maradék 20 százalékot a az állami Minvest Deva birtokolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.