Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 08. 21:11, szombat | Belföld
Forrás: Wikipédia

Tévedésből jelent meg Steve Jobs halálhíre három évvel ezelőtt

Tévedésből jelent meg Steve Jobs halálhíre három évvel ezelőtt

Sajnos ezúttal megerősítették az Apple vezér halálhírét, így biztosak lehetünk benne, hogy Steve Jobs tényleg elhunyt.

Ötvenhat éves korában meghalt Steve Jobs, az Apple társalapítója, aki nemrég mondott le a cég elnök-vezérigazgatói tisztségéről. Az Apple arcának tekintett technológiai guru régóta hasnyálmirigyrákban szenvedett.


A hírt magyar idő szerint csütörtökön nem sokkal éjfél után jelentette be az Apple, amelynek honlapján egy rövid megemlékező szöveget, és Jobs képét is elhelyezte. "Az Apple elvesztette vízionárius és kreatív zsenijét, és a világ elvesztett egy rendkívüli embert. Azok, akiknek közülünk volt szerencséje ismerni és együtt dolgozni Steve-vel, egy kedves barátot és egy inspiráló mentort vesztettek el. Steve egy olyan céget hagy maga mögött, amelyet csak ő hozhatott létre, szelleme pedig mindig az Apple alapjait jelenti majd." - áll az Apple honlapján. A számítógépgyártó cég a rememberingsteve@apple.com e-mail címen fogad részvétnyilvánításokat bárkitől.


Jobs 1955-ben született, egyes források szerit San Franciscoban, mások szerint Cupertinoban (Mindkettő Kalifornia állam területén található). Egy szíriai bevándorló volt a vér szerinti apja, de anyja szülei hallani sem akartak Abdulfattah John Jandaliról, így a fiút örökbefogadásra ajánlották fel egy ügyvéd párnak, de ők az utolsó pillanatban inkább egy lányt választottak így a várólistán soron következő Paul Jobs és Clara Jobs adoptálta a gyermeket. Jobs szülei később egybekeltek, de akkor Steve már Paul és Clara Jobs örökbefogadott gyermeke volt. Késöbb Jobs biológiai anyjával felvette a kapcsolatot, de apjával sohasem.

1972-ben a Reed egyetmenre kezdett járni, de egy szemeszter után kilépett.


1974-ben visszatér Kaliforniába és az helyi amatőr komputer klubot (Homebrew Computer Club) látogatja barátjával Wozniakkal. Később Indiába utazik, spirituális útkeresésként. Buddhista lesz és kipróbálja az LSD-t.


1976-ban Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen megalapította az Apple Computert. Sokan tartják a számítástechnika egyik úttörőjének, aki meglátta a lehetőséget a grafikus felhasználói felületben (GUI) és az egérben, mellyel egy Xerox PARC-bemutató alkalmával találkozott. Jobs irányítása alatt fejlesztette ki az Apple Computer a cég egyik fő termékét, az Apple Macintosh számítógépet.


Steve Jobs első gyermeke az 1978. május 17-én született Lisa Brennan-Jobs, bár a kislány édesanyjával nem lépett házasságra, nem szakítottak egymással végleg. Egyesek szerint az ekkor megjelenő Apple névadója volt Lisa, ugyanis Jobs olyannyira szerette az általa épített gépeket mint saját gyermekeit.


1985-ben hatalmi összetűzésbe került az Apple társtulajdonosaival. Ennek következtében megalapította NEXT néven ismert saját cégét, amelyet 1996-ban felvásárolt az Apple.


1986-ban felvásárolta az animációs filmeket készítő Pixar Animation Studios-t, ettől fogva ő volt a cég elnök-vezérigazgatója. A Pixar munkája többek közt a Toy Story – Játékháború és a Némó nyomában. 2006-ban a Pixar feletti tulajdoni jogáért cserébe részvényeket kapott a Walt Disney Company-ben, amivel ő lett a Disney legnagyobb egyéni részvényese.


2005-ben ő tartotta az amerikai Stanford egyetem diplomaosztó ünnepségén a beszédet.

http://www.youtube.com/watch?v=FLC1ApbxMeY


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.