Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Május 03. 22:03, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: http://bicske.blog.hu/

Tessely megy? - Időközi választás Bicskén?

Tessely megy? - Időközi választás Bicskén?

A bicskei közbeszédben egyre többektől hallani a reménykedő kérdést: tényleg elmegy Bicskéről Tessely Zoltán?

Egyes vélemények szerint a bicskei Fidesz - Pálffy Károly alpolgármestert indítja polgármester-jelöltként. Két másik név is pörgött korábban, mint lehetséges utód, de az alpolgármester tűnik a legesélyesebb Fidesz-jelöltnek.

Tessely Zoltán a szóbeszéd szerint a Fejér Megyei Kormányhivatal elnökjelöltje, viszont talán nem egyedüli, mert állítólag van még egy jelölt, akinek a nevét nem tudjuk. Szerencsére a kormányhivatalnak van szakmában jártas főigazgatója, tehát nem kell aggódnunk amiatt, hogy a Bicskén öt év alatt öt jegyzőtől elköszönő Tessely Zoltán Fejér megyével is azt teheti, amit Bicskén végzett. Az elnök feladata inkább protokolláris, mintsem szakmai.

A kormányhivatali elnökséghez minimum öt év közigazgatási gyakorlat szükséges, amit a bicskei polgármester októberben ér el.

A kormányhivatal elnöke és polgármester egy személy, egy időben nem lehet.

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy a jogot végzett Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal elnöke egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az információt, miszerint júniustól ő lesz a Magyar Energiahivatal vezetője. A Dunaújvárosi Hírlap úgy tudja: a miniszterelnöktől érkezett e megtisztelő felkérés, ám az érintett egyelőre nem döntött. Folytatják a kinevezésével kapcsolatos tárgyalásokat.


A Bicskei Szó három forrásból is úgy értesült néhány nappal ezelőtt, hogy Tessely Zoltán a kormányhivatal egyik elnökjelöltje.

Talán felettesei is beláttak bicskei működésének indexébe, akkor viszont teljesen érthetetlen ennek a megbízatásnak egyáltalán a szóba kerülése is. De végül nem vagyunk meglepődve, a kontraszelekció lényege fejeződik ki benne: a politikában nem a teljesítmény a fontos.

Hírháttér:

Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője és országgyűlési képviselő lehet a nemrég megerősített energiahivatal, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elöke - értesült a Napi Gazdaság.

Mint ismeretes, a fejlesztési tárca javaslatára az Országgyűlés nemrég olyan jogszabályt fogadott el, amelye létrehozta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt. A Magyar Energia Hivatal utódszervezete már rendeletalkotási jogkörrel bír, így pl. a rendszerhasználati díjakat megállapító döntései már nem támadhatók meg a bíróságokon.

A törvény szerint az új hivatal elnökét pár napon belül kellett volna kineveznie a miniszterelnöknek, de ehelyett egy olyan rendelet jelent meg, aminek értelmében átmeneti jelleggel (90 napra) a korábbi energiahivatali elnök tölti be a tisztséget.

A Magyar Energia Hivatalt 2010 óta Horváth Péter vezette, és az előzetes várakozások alapján az volt várható, hogy tisztségét megőrizheti az új hivatal (MEKH) élén is.

A Napi Gazdaság értesülései szerint azonban Dorkota Lajos kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője, országgyűlési képviselő válthatja júliusban Horváth Pétert a nemrégiben megalakult Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) élén.

A lap beszámolója szerint Dorkota Lajos (55 éves) a Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogászdiplomát, később jogtanácsosi és ügyvédi szakvizsgát tett, karrierjét a dunaújvárosi vasműben kezdte, több cégnél dolgozott jogtanácsosként, majd egyéni ügyvédként is praktizált. Dorkota a rendszerváltás óta tagja volt Dunaújváros közgyűlésének, 1991−1994 és 2006−2010 között a város alpolgármestere volt, jelenleg is kormánypárti országgyűlési képviselő. A lap felkereste a politikust az értesüléssel összefüggésben, aki úgy nyilatkozott, hogy hivatalos megkeresést nem kapott a tisztség betöltésére, de hallott arról, hogy felmerült a neve mint lehetséges MEKH-elnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.