Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Július 13. 04:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Terrortámadás előkészítése miatt elítéltek egy szíriai menedékkérőt Németországban

Terrortámadás előkészítése miatt elítéltek egy szíriai menedékkérőt Németországban

Dániában végrehajtani tervezett iszlamista terrortámadás előkészítése miatt elítéltek szerdán Németországban egy szíriai menedékkérőt.

A ravensburgi tartományi bíróság az ügyészség indítványánál súlyosabb, hat év hat hónap szabadságvesztésre ítélte a 21 éves férfit. A tanácsvezető bíró a döntés indoklásában kiemelte, hogy az ügyészség a vádlott bűnéhez képest "szokatlanul enyhe" büntetést javasolt.

A szíriai állampolgár 2015 nyarán érkezett Németországba a balkáni migrációs útvonalon. Németországban az internet révén kapcsolatba került az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel és radikalizálódott.

A német sajtóban Dieab K. néven azonosított férfi a mobiltelefonjából kinyert adatok alapján tanulmányozta, hogy miként kell összeállítani robbanószerkezetet és hogyan kell beszerezni feltűnés nélkül a pokolgéphez szükséges anyagokat és berendezéseket. A hatóságok megállapították, hogy pontosan követte az IÁ környezetéből kapott iránymutatásokat, például különböző üzletekben és nem egy nap alatt vásárolta meg az szükséges holmikat, köztük tűzijátékokat, elemeket és 17 ezer szál gyufát.

Egy Svédországban tartózkodó, időközben azonosított társával azt tervezték, hogy Dánia fővárosában, Koppenhágában követnek el robbantásos merényletet, több pokolgéppel, zsúfolt tereken, hogy minél több áldozatot szedjenek. Tavaly novemberben utazott Dániába, de a határon feltartóztatták, csomagját elkobozták és visszaküldték Németországba, ahol letartóztatták.

A vádlott a bíróság előtt azt állította, hogy csak futárként működött volna közre a merényletben, a csomag leszállítása után visszatért volna németországi szállására. A bíróság szerint ezt nem támasztják alá kézzel írott és elektronikus úton elküldött búcsúüzenetei, és az sem, hogy egy útra szóló vonatjegyet vásárolt, nem pedig retúrjegyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.