Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2016. Július 27. 10:38, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó:hirado.hu

Terrorizmus - teljes stratégiaváltásra van szükség

Terrorizmus - teljes stratégiaváltásra van szükség

Merényletekkel, vagyis háborús helyzettel szemben nem lehet békeidőkre kitalált törvényekkel védekezni, Európában teljes stratégiaváltásra van szükség

- mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

A polgári hírszerzés korábbi műveleti igazgatója szerint három dolgot kellene megtennie Európának a jelenlegi háborús helyzet kezelése érdekében. Elsőként a NATO által kezdeményezett háborúkat - példaként említette a szíriai háborút -, amelyeket nem lehet megnyerni, "abba kell hagyni": ha senki sem támogatja a szembenálló feleket, sem Moszkvából, sem Washingtonból, sem Törökországból, sem Szaúd-Arábiából, akkor előbb-utóbb kimerül az utánpótlás. Emellett "azonnal meg kell akadályozni" az illegális bevándorlást, hogy az itt élő muszlimok ne kapjanak "ideológiai utánpótlást".

Végül "bizonyos béketörvényeket fel kell függeszteni", hiszen olyan törvények, amely értelmében az utcára kivezényelt katonák nem használhatják a fegyverüket, illetve merényletre való előkészület bizonyítékát a bíróság nem fogadja el, ha azt titkosszolgálati módszerrel derítették fel, nyilvánvalóan nem alkalmasak a jelenlegi, háborús helyzet kezelésére - fogalmazott.

Felidézte: a genfi konvenció szerint nem minősül hadifogolynak, aki kémkedik vagy szabotázsakciót követ el.

Ennek tudatában "akikről tudjuk, hogy muszlim katonák, azokat nem lábbilincsezni kell, hanem kiiktatni a rendszerből" - utalt arra, hogy a keddi normandiai túszejtő terrorakció egyik támadója nyomkövetőt viselt.

A szakértő azzal kapcsolatban, hogy Németországban felmerült a rendőrség és katonaság létszámának növelése, az M1 aktuális csatornán azt mondta: ez a módszer frontális támadás esetén célravezető, de merényletet nem lehet így kivédeni.

Ahhoz koncepcióra, a hozzáállás megváltoztatására, vagyis teljes stratégiaváltásra lenne szükség - mondat.

Még ez sem jelentené azt, hogy a veszély azonnal megszűnne, de ezzel megakadályozhatnák, hogy romoljon a helyzet, azaz nőjön a merényletek száma - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 05. 15:32, péntek | Belföld

Idén is ellenőrzi a telefonos ügyfélszolgálatokat a fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelmi hatóság 2018 óta minden évben elvégzi és idén is megkezdte a közszolgáltatók és hírközlési szolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatainak ellenőrzését.

2021. Március 05. 14:00, péntek | Belföld

Tovább romlott a levegőminőség

Tovább romlott a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt.

2021. Március 05. 13:09, péntek | Belföld

Megégett holttestet találtak a tűzoltók egy szabadtéri tűz oltása során Pécsen

Megégett holttestet találtak a pécsi tűzoltók egy szabadtéri tűz megfékezésekor csütörtök este - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken az MTI-vel.

2021. Március 05. 12:03, péntek | Belföld

Pénzmosással gyanúsítanak egy 69 éves naki asszonyt

Egy 69 éves naki asszonyt azzal gyanúsítanak, hogy legalább 50 millió forintnyi bűncselekményekből származó összeg tisztára mosásában vett részt - közölte Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján.