Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 17. 07:50, csütörtök | Belföld
Forrás: Stop.hu

Téli túlélőszett autósoknak: ezek nélkül ne induljon útnak!

Téli túlélőszett autósoknak: ezek nélkül ne induljon útnak!

A komolyabb hidegek beálltával a szabadban tartott autók szélvédői jó eséllyel keményen lefagynak.

Ilyenkor természetesen nekieshetünk jégkaparóval is az üvegnek, de lényegesen gyorsabb és hatékonyabb megoldás a jégoldó spray.

Ezzel egyszerűen végigpermetezzük a szélvédőt és egy-két perc múlva már látunk is. Kifejezetten hasznos találmány a zárolvasztó spray is. Néhány száz forintért a miénk lehet, kicsi, bármely zsebben elfér és igen kellemetlen szituációktól menthet meg minket. A befagyott zárat ugyanis - ha egyáltalán be tudjuk tenni a kulcsot - feszegethetjük kedvünkre, de ez sok eredménnyel nem kecsegtet, rosszabb esetben még a kulcsot is beletörhetjük. Az évtizedes praktikák, mint például a zár öngyújtóval, gyufával történő melegítése sem túl célravezető manapság. Egy Lada még zokszó nélkül viselte az ilyet, de egy néhány éves autó műanyag kilincsén végezni ugyanezt már nem túl okos ötlet.

Nem utolsó dolog a szélvédőket és az ablakokat belülről lepermetezni párásodásgátlóval. Amint a neve is mutatja, ez a párásodást csökkenti, amely a régebbi autóknál kifejezetten hasznos, főleg a hátsó ablakoknál. Felvitele egyszerű: olyan, mintha csak letakarítanánk a felületet, rápermetezzük, majd letöröljük, és kész is.

Célszerű havas, hókásás időben az autóban tartani egy kevés homokot vagy hamut. Ezekből néhány lapáttal kiszórva olyan felületet képezünk a jégen, melybe már szerencsés esetben bele tud kapaszkodni a gumi, ki tudunk jönni a kátyúból, vagy az út széléről és folytathatjuk utunkat. A szóráshoz nem árt, ha van az autóban egy kicsi lapát vagy gyalogsági ásó, ezek is jó szolgálatot tehetnek. Jó, ha van még söprűnk vagy kefénk is a járműben, ezek behavazott autók kiszabadítása esetén jönnek jól.

Hasznos, ha a csomagtartónkban egy bikázó kábel is leledzik. Ez egy olyan kábel, mellyel két autó akkumulátora köthető össze, célja, hogy egy lemerült akksijú autót elindítsunk, vagy éppen minket indítson be egy segítőkész autóstársunk. Bikázni azonban tudni kell, nem elég szimplán a két akkumulátort összekötni, sőt, nem is szabad, mert abból csak baj lesz. Alapesetben a rossz autó áll, a segítőkész autó motorját pedig le kell állítani. A beteg járgányból vegyük ki a kulcsot. Ezt követően először a bikázandó autó pozitív sarujához csatlakoztassuk a piros bikakábel egyik végét, majd ugyanennek a kábelnek a másik végét kapcsoljuk rá a gyógyító járgány pozitív pólusára. Ezután szintén a gyógyító autó jön, a fekete kábelt tegyük rá a negatív sarura, a másik végét pedig véletlenül se tegyük a lerobbant autó negatív pólusára, azzal csak bajt csinálnánk. A fekete kábel végét a rossz autó motorterében egy fémes elemre kell akasztani. Ha ezzel megvagyunk, indítsuk be a jó autót, várjunk néhány percet, majd próbálkozzunk a lerobbant autóval. Ha elindult, boldogság, bontsuk le a kábeleket fordított sorrendben (testkábel-jó autó negatív-jó autó pozitív-rossz autó pozitív), majd folytassuk az utunkat.

Alap, hogy legyen vontatókötelünk, akinek nincs, az szerezzen be egyet, fontossága érthető. Célszerű még megnézni világosban, nyugodt körülmények között, hogy hol kell rögzíteni elöl és hátul, hogy adott esetben ne este, hóesésben matassunk idegesen az említett helyek után. Tartsunk az autóban szerelési célra kesztyűt, vontatókötél felhelyezésekor például kifejezetten hasznos. Nem lesz piszkos a kezünk, és még le sem fagy. Legyen nálunk zseblámpa is, valamint betárazhatunk téli ablakmosó folyadékból is, ebből ugyanis lényegesen több fogy télen, mint nyáron. Hasznos továbbá az autótakaró fólia is. Egyszerűen felhelyezhető, ha nincs garázsunk, jótékonyan óvja járgányunkat a csapadéktól és a fagy sem éri közvetlenül az autó felületét.

Címkék: autósok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.