Városlista
2021. április 18, vasárnap - Andrea

Hírek

2015. Október 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond és Sinka István művei alapján

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond és Sinka István művei alapján

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond Barbárok című novellája és Sinka István Fekete bojtár vallomásai című regénye alapján

- mondta el a Megafilm Kft. gyártásában készülő alkotás rendezője, Vitézy László az MTI-nek a Szolnok megyei Vezsenyben, ahol a kompjelenetet forgatták.
A film a művészet erejéről, voltaképp arról szól, hogy a művészet legyőz mindent - összegezte a produkció lényegét Vitézy László.

Egy juhász, a fekete bojtár - akit az íróhoz hasonlóan Sinka Istvánnak neveznek a filmben - éli a maga életét és költővé válik, de Móricz Zsigmond novellája cselekményéhez hasonlóan megölik a barbárok - beszélt a történetről a rendező.

"Ez egy szimbólum, hogy minden korban megölték a művészetet, aztán végül mégis csak az igazságot egy költemény teremti meg ebben a filmben" - fogalmazott Vitézy László.

Hozzátette: rendkívül fontosnak tartja, hogy Sinka István neve szerepelhet a filmben, a családja hozzájárult ehhez. Kitért arra, hogy a film címe még nem tisztázott, az eredetileg tervezett A teremtő háta mögött helyett lehet, hogy A fekete bojtár lesz a végleges változat.

A film egyes jeleneteit a Szolnok megyei Vezsenyben, a Tiszánál vették fel a napokban. Az esős, borús idő a rendező szerint jól illett a kompon forgatott jelenethez, amely a film fordulópontja: ekkor jön rá a bojtár várandós felesége, Piroska, hogy megölték a férjét.

Móricz Zsigmond novellájában is szerepelt a komp, ehhez a jelenethez kitűnő helyszín volt Vezseny - jegyezte meg Vitézy László, aki hozzátette: a helybéliek örömmel fogadták a stábot, többen közülük statisztaként is feltűnnek majd az alkotásban.

Kérdésre elmondta: Budapesten és a fővároshoz közeli pusztákon is forgatnak majd, a film elkészítése az utómunkákkal együtt körülbelül negyven napot vesz igénybe.

Vitézy László kiemelte: a főszereplő fekete bojtárt Adorjáni Bálint; feleségét, Piroskát, Banovits Vivianne alakítja. Rajtuk kívül Koncz Gábor, Nagy Mari, Nyakó Júlia, Oszter Sándor, Szarvas József, Szirtes Ági és Tóth Ildikó is játszik a filmben. A producer Kálomista Gábor, a felvételeket két operatőr, Pap Ferenc és Markert Károly készíti. A forgatókönyvet Vitézy László Pozsgai Zsolt íróval közösen készítette. A rendező elmondta, hogy a tervek szerint a film az év végére készül el.

A Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság (NMMH) Média Mecenatúra programja 120 millió forinttal támogatja a film elkészítését.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 18. 16:09, vasárnap | Belföld

Egy internetes bejegyzéssel indult, beismerő vallomással végződött

A sértett hamarabb kapta vissza kerékpárját a debreceni rendőröktől, mint ahogy feljelentést tett.

2021. Április 18. 14:06, vasárnap | Belföld

Több mint 341 kilométer út felújításán dolgoznak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében, összesen 342 kilométeren

2021. Április 18. 13:05, vasárnap | Belföld

Célkeresztben a bankkártyacsalások

Az egyre gyakoribbá váló bankkártyás és online visszaélések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára;

2021. Április 18. 12:04, vasárnap | Belföld

Alapítványt hoz létre Áder János a koronavírus miatt árván marad gyermekek megsegítésére

Alapítványt hoz létre Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére. Ezt maga a köztársasági elnök jelentette be a Kossuth Rádióban vasárnap.