Városlista
2020. október 2, péntek - Petra

Hírek

2014. Január 29. 10:19, szerda | Belföld

Tartozás hagyatékként – követelhető az örökösöktől?

Tartozás hagyatékként – követelhető az örökösöktől?

Új rovatunkban joga van kérdezni, és szakemberektől kap választ! Most arra a kérdésre, hogy követelheti-e a bank az örökösöktől az elhunyt tartozásának fizetését.

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

A volt férjem meghalt, maradt utána egy fél házrész, amiben én lakom a két középiskolás gyerekemmel és 1300.000 Ft autó-lízing tartozás.
15 éve elváltunk, azóta 3000.000 Ft-ot költöttem a ház tatarozására és a volt férjem két éve egy fillér gyerektartást sem fizetett.
Két éve bírósági eljáráson voltam a tulajdon jog megszüntetése és a gyerektartás végett.
Most, hogy meghalt kiderült, hogy már egy éve nem fizette az autó részleteit és az autót is visszavette a bank.
A kérdésem az lenne, hogy a bank követelheti a teljes összeget az örökösöktől?

Köszönöm Válaszát!

2014. 01. 24.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Az örökhagyó tartozásaiért az örökösök tartoznak felelősséggel, de csak a hagyaték erejéig. Ha a hagyaték összege/értéke nem fedezi az adósságot, akkor a többletre vonatkozóan megtérítési kötelezettségük nincs.
Egyébként úgy tűnik, hogy a gyermekei árvaellátásra lesznek jogosultak, javasolom ez ügyben forduljon az illetékes társadalombiztosítási szervhez.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Üdvözlettel:
dr. Lendvai Zsuzsanna
ügyvéd
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 01. 16:30, csütörtök | Belföld

Két kilométeren belül kétszer is bemérték

A szolnoki rendőrök összehangolt sebességmérést hajtottak végre a 4. számú főút Szolnokot elkerülő szakaszán szeptember 29-én, amelyben álló helyzetű és menetközben történő sebességmérést kombináltan végeztek.

2020. Október 01. 14:08, csütörtök | Belföld

395 900 forint volt a bruttó átlagkereset január-júliusban

Júliusban a bruttó átlagkereset 401 ezer 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,9 százalékos emelkedéssel 413 ezer 360 forintra nőtt.

2020. Október 01. 11:54, csütörtök | Belföld

Egy hónappal meghosszabbodott a határzár

További egy hónappal meghosszabbította a határzárat a kormány október 1-jétől - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

2020. Október 01. 11:02, csütörtök | Belföld

Idén is lesz Szaunázók hétvégéje

A Magyar Fürdőszövetség idén is megszervezi a Szaunázók hétvégéjét: október 2-4. között tematikus szauna programokkal várják az érdeklődőket az ország fürdői - közölte a fürdőszövetség az MTI-vel.