Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tállai: fel kell számolni a bürokratikus lassúságot

Tállai: fel kell számolni a bürokratikus lassúságot

Már fiatalon is érdekelte a közélet, azóta pedig önkormányzati képviselőként, polgármesterként és többször államtitkárként is képviselhette az állampolgárok érdekeit. Magyarországon szerinte az egyik legnagyobb problémát a bürokráciával való harc jelenti vállalkozóknak és átlagembereknek egyaránt, ezen szeretne elsősorban változtatni. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium új parlamenti államtitkára szerint sok értelmetlen bosszankodástól szabadulnánk így meg.

„Mindig is érdekeltek a gazdasági összefüggések, a közügyek, és idővel a közélet sok lépcsőjét végig is jártam. Kezdtem mint külső bizottsági tag, aztán önkormányzati képviselő lettem, majd megyei közgyűlési tag, polgármester, végül pedig országgyűlési képviselő, és kormányzati feladatok ellátója” – foglalta össze pályáját tömören az államtitkár.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felkérésére vállalta el a parlamenti államtitkári posztot, valamint ő lett az államtitkárok közül a miniszter helyettese is. Az elmúlt négy évet abszolút pozitívként értékeli, szerinte a csőd széléről hozta vissza a közigazgatás megújítása az önkormányzati rendszert. „Az jelzi a munkánk hatékonyságát, hogy a közvéleményben mennyire nincsen jelen az önkormányzat. A parlamentben nem vitatéma, nincsen kérdés, tehát rendben működik a rendszer. Ha visszaemlékszünk, 2010-ben napi hír volt, hogy itt nincs pénz, gyerekek éhezni fognak stb. Ma már egészen más gondok feszítik az önkormányzatokat. Eredményeinket közösen értük el.”

Egyelőre csak néhány területen, de az államtitkár szerint már most érezhető a gazdaság fellendülése. „Nagy eredmény, hogy az államadósság nem növekszik tovább, vagy hogy a munkanélküliek száma is csökkent. Azonban ahhoz, hogy régióközpont legyünk, ezeket az eredményeket tovább kell vinni, komoly tőkét kell az országba behozni és beruházási kedvet teremteni” – véli a politikus. Szerinte ezt nagyban nehezíti a források elosztásának lassú folyamata, amin változtatni kell.

„Fontosnak tartom, hogy változzon az EU-s források felhasználásának a lehetősége, a rendje és a gyorsasága. A jelenlegi rendszerben olyan nagy bürokrácia és lassúság van, hogy ritkán éri el a célját.” Szerinte, ha egyszerűsödne a forrásokhoz való hozzájutás, akkor az mindent húzna magával, élénkülne a beruházói kedv is.

„A kitűzött gazdaságpolitikai célok mellett, ami a munkahelyteremtés, a költségvetési hiány megfelelő szinten tartása, a bürokrácia ellen kell felvennünk a harcot. Ha ez sikerül, akkor el fogjuk tudni érni azt, hogy a régióban központi szerepet játsszunk.”

Új államtitkárként az a megtiszteltetés is érte, hogy a nemzetgazdasági miniszter helyettese lehet, ami várhatóan plusz feladatokat eredményez majd. „Nem csak annyi a feladat, hogy a minisztert olykor ténylegesen helyettesíteni kell, hanem a minisztériumnak a szellemiségét is tudni kell helyettesíteni. Ez szellemi feladat, és szakmait is szeretnék, hogy legyenek hozzám tartozó ügyek is” – mondja az államtitkár.

Emellett az elmúlt években rendszeresen járta az országot, és Mezőkövesden fogadóóra keretében hallgatta meg az állampolgárok panaszait, amelyeken igyekezett segíteni. Különösen az utóbbi volt megterhelő, mert sok esetben nem tudott azonnal segíteni. A leggyakrabban szociális kérdésekkel keresték meg, és gyakori volt, hogy munkahely problémák kapcsán szülők vagy nagyszülők kértek segítséget.

Nyolc éves polgármesteri időszaka alatt Mezőkövesden elindult a parlagon heverő reptér fejlesztése is, amelynek sajnos a 2008-ban kezdődő válság vetett véget. „Most egy közös tanulmányt szeretnénk készíteni az állammal, ami oda fogja vonzani a majdani befektetőt. Befektetők nélkül sajnos nem fog menni, az állam nem tudja ezt a logisztikai központot teljes egészében felvállalni.”

A szépen fejlődő idegenforgalmi térségnek szerinte nagy lökést adhatna egy ilyen beruházás. A fejlődés nem utolsó sorban azon is mérhető, hogy a Mezőkövesd-Zsóry SE csapata tavaly az NB1-be küzdötte fel magát, amelynek önmagában van közösségformáló ereje. „Meglepett, hogy szinte minden településen 4-5 ember odajött, és úgy ismerték a gólokat, hogy nem is mindegyik jár rendszeresen meccsre. Követik, mert fontos számukra, hogy mit ér el a csapat.” És habár a jövő szezont az NB2-ben kezdik, az államtitkár bizakodó és a jelen feladataira hívja fel a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár