Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Szeptember 24. 17:27, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Szülési pénzt kapnak a cseh nők a második gyerekért is

Szülési pénzt kapnak a cseh nők a második gyerekért is

Jövő évtől a második gyerekért is kapnak szülési pénzt a cseh nők - a kormány javaslatát szerdán szavazta meg a cseh képviselőház. A második gyerekért járó szülési pénz 10 ezer korona, azaz mintegy 113 ezer forint.

2010-ig Csehországban minden gyermekért járt a nőknek a szülési pénz. A Petr Necas vezette akkori jobboldali kormány azonban takarékossági okokra hivatkozva ezt a támogatást egy gyerekre szűkítette. A szociáldemokrata Bohuslav Sobotka vezette új koalíciós kabinet célja, hogy fokozatosan visszaállítsák a 2010 előtti állapotokat.
A hatályos szabályok szerint jelenleg az első gyerekre a cseh nők 13 ezer koronát kapnak, ikrek esetén pedig 19 500 koronát. A szülési pénz feltétele, hogy a család egy főre eső átlagos bevétele ne legyen magasabb, mint a minimálbér 2,4-szerese. A szerdai parlamenti döntés szerint ezt a szorzószámot januártól 2,7-re emelik. Januártól 9200 korona lesz a minimálbér Csehországban, 700 koronával magasabb, mint jelenleg.
A parlament nem hagyta jóvá azt a javaslatot, hogy jövő évtől újra bevezessék a szülési pénzt az összes gyerekre. A parlamenti vita szerint a cseh államnak jelenleg erre nincs megfelelő fedezete.
A munkaügyi és népjóléti minisztérium szerint a második gyerekre bevezetett szülési pénz jövőre mintegy 330 millió koronájába fog kerülni az államkasszának.
Tavaly a cseh állam 11 300 esetben fizetett szülési pénzt. A teljes összeg értéke 147,7 millió korona volt. Csehországban a szülési pénz szociális támogatásnak minősül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.