Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 26. 07:59, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szörnyű halál: elütötték a világhírű rendezőt

Szörnyű halál: elütötték a világhírű rendezőt

Közlekedési baleset következtében életét vesztette Theo Angelopulosz, a görög filmművészet világhírű mestere – közölte a rendőrség és orvosi források.

A 76 éves filmrendezőt kedden délután elütötte egy motoros Athén kikötőjének közelében, amikor át akart menni az úttesten. Súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, több csontja eltört, és állapotát tovább súlyosbította a belső vérzés. A kórházban négy órán át küzdöttek az életéért, de végül kedden este belehalt sérüléseibe. Negyvenöt percig kellett várni, mire a mentő kiérkezett a baleset helyszínére.

Theo Angelopulosz 1935. április 27-én született. A görög filmművészet jeles alkotójának munkáját számos díjjal jutalmazták a rangos európai filmfesztiválokon, így például megkapta a velencei Arany Oroszlánt és a cannes-i Arany Pálmát is. Nemrégiben kezdte meg legújabb filmjének forgatását, amelyben hazája és Európa válságát akarta ábrázolni. „Európa egy álom volt, amely nagyon gyorsan összeomlott” – mondta Angelopulosz még tavaly júniusban.

Felejthetetlen alkotása, Az örökkévalóság meg egy nap című filmje megkapta az Aranypálmát az 1998-as cannes-i filmfesztiválon, a Táj a ködben Ezüstoroszlánt nyert Velencében. A Harvey Keitel és Maia Morgenstern főszereplésével készült Odüsszeusz tekintete című filmjét a magyar művészmozik is sikerrel játszották a kilencvenes évek közepén.

A rendezővel dolgozó forgatócsoport tagjainak személyesen az egészségügyi minisztert kellett felhívniuk és megkérniük, hogy azonnal küldjön orvosokat a helyszínre és vigyék kórházba Angelopuloszt. Szemtanúk elmondása szerint Angelopulosz súlyos sokkot kapott az ütközéstől, de nem veszítette el eszméletét. Válságos állapotban szállították kórházba, s miközben az életéért küzdöttek, többször is megállt a szíve. A motor vezetője egy rendőr volt, de nem volt szolgálatban. A balesetben ő is megsérült, s kórházba szállították.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.