Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Április 13. 07:42, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Szlovéniában lebontják a sentilji ideiglenes befogadóállomás nagy részét

Szlovéniában lebontják a sentilji ideiglenes befogadóállomás nagy részét

Szlovéniában lebontják az osztrák határ melletti sentilji ideiglenes befogadóállomás nagy részét - hangzott el a szlovén közszolgálati televízió kedd esti híradójában.

A védelmi minisztérium felbontotta a szerződést azzal a vállalkozóval, aki bérbe adta az államnak a sátrakat. A befogadóközpont fenntartása 300 ezer euróba (közel 90 millió forintba) került havonta.

A háromezer fő befogadására alkalmas sátortábort, amelyben a legnagyobb migránshullám alatt ötezren is éjszakáztak, már elkezdték bontani. Egy kisebb sátor ugyanakkor nem kerül lebontásra, tekintettel arra az eshetőségre, hogy újabb migránsok érkeznének az országba.

Az élelmiszert és a ruhaneműt már elszállította a Caritas és a Vöröskereszt, szükség esetén visszaszállítják azokat.

Március elején a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia azóta csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Sajtóértesülések szerint noha majdnem minden nap történik határsértés, azok száma nem aggasztó.

Szlovéniában - a belügyminisztérium adatai szerint - október közepe óta közel 480 ezer illegális bevándorlót regisztráltak.
Jelenleg 370 migráns tartózkodik az országban, különböző menekültközpontokban. Ők kitoloncolásra vagy menedékjogra számíthatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.