Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Október 22. 13:47, csütörtök | Külföld
Forrás: http://magyaridok.hu/

Szlovénia a kétségbeesés szélén: gyújtogatás után késelés

Szlovénia a kétségbeesés szélén: gyújtogatás után késelés

Szlovénia a kétségbeesés szélén áll. Szerdán minden eddiginél több migráns érkezett az országba, ezért segítséget kért az Európai Uniótól, mielőtt humanitárius katasztrófa alakulna ki az országban.

Szerdán minden eddiginél több migráns érkezett az országba, felük meg is rekedt ott.

A maribori Vecer beszámolója szerint csütörtök reggel incidens történt a rigoncei befogadótárbornál, ahová az éjszaka folyamán több ezer migráns özönlött.

Két migráns között robbant ki a vita, amelyben késsel adtak nyomatékot szavaiknak. A szlovén rendőrök azonnal reagáltak, kiemelték a tömegből a két verekedőt és el is szállították őket.

Szlovénia a kéltségbeesés szélén áll.

Szerdán minden eddiginél több migráns érkezett az országba, a szlovén rendőrség nyilvántartása szerint 12616, és csupán 6847 főt tudtak továbbítani az osztrákok felé. Szlovénia már korábban bejelentette, hogy maximum 2500 főt tud ellátni, ezért segítséget is kért az Európai Uniótól, mielőtt humanitárius katasztrófa alakulna ki az országban.

A migránsok jelentős száma már a zöldhatáron át érkezik Horvátországból Szlovéniába, sőt szerdán az osztrák határon lévő kordont is áttörték.

Szerda délelőtt a horvát-szlovén határtól nem messze lévő szlovéniai, brezicai befogadóállomáson a migránsok felgyújtották a tábort, huszonhét sátor megsemmisült. A tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat – közölte az Index.hr horvát hírportál.

Azóta kiderült, mi vezette a tábor lakóit a sátrak felgyújtására.

Csupán követték a Soros-könyv útmutatásait, amely a regisztráció elkerülésére buzdítja őket.

Folyamatosan jönnek

Továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsok Görögország felől a délszláv országok irányába. Macedónia felől naponta 4-5 ezren lépnek be Szerbiába, Horvátország felé azonban csak lassan tudnak továbbhaladni, a hatóságok ugyanis csak időszakosan, kisebb csoportokban engedik be őket; a várakozás miatt egyre idegesebbek a migránsok, a szerb félelmek szerint százezren is Szerbiában ragadhatnak.

Változott a horvát álláspont

A horvát belügyminisztérium adatai szerint csak hétfő éjféltől kedd 21 óráig mintegy 7000 migráns érkezett. A magyar határzárat korábban elítélő horvát vezetők az utóbbi napokban már többször is kijelentették, hogy nem lesz más választásuk, ha Szlovénia, Ausztria és Németország is lezárja a határt, ők is megteszik ezt, kerítést is építhetnek.

A horvátok a Szlovénia és a Horvátország között húzódó zöldhatárra szállítják a migránsokat a horvát hatóságok, másutt viszont nagy volt a forgalom, például Brezicénél is mintegy 300 migránst segítettek át a horvátok Szlovéniába.

Nyakig érő vízben is vonulnak, áttörték a kerítést

A szlovén rendőrség adatai szerint kedd nulla órától szerda reggelig 11 ezer migráns lépte át a szlovén-horvát határt, egy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba, Ausztria felé pedig ugyanezen idő alatt 4500 menedékkérő távozott.

A horvát közszolgálati televízió jelentése szerint az éjszaka érkező migránsok közül többen a hideg ellenére, a néhány fokos Szutla folyón átkelve érkeztek szlovén területre. Helyszíni beszámolók szerint a sötétben nem találták meg a folyón átívelő hidat, ezért úgy döntöttek, átgázolnak rajta. Sok volt közöttük a gyerek és a nő, a víz sokaknak a nyakáig ért. A híd mindössze 100 méterrel volt arrébb attól a helytől, ahol átkeltek a folyón.

A szlovéniai Dobovánál a buszokra felszállni igyekvő menekültek dulakodni kezdtek a szlovén katonákkal, többen megsérültek. Kedd éjfél előtt egy-másfél órával mintegy kétezer – más hírek szerint 4500 – menekült áttörte át az osztrák határon fekvő Sentiljnél a kerítését.

A legendás osztrák vendégszeretet: migránsfogadás puskával

A zágrábi Jutarnji List, amellett, hogy folyamatosan tájékoztat az eseményekről, beszámolt tudósítójuk kálváriájáról is. A horvát újságíró az osztrák oldalon uralkodó káosz közepette be akart menni egy kávézóba, ám a hely tulajdonosa migránsnak nézte és puskát fogott rá. Szerencsére nem húzta meg a ravaszt, teszi hozzá a lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.