Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szkleroterápiával a visszerek ellen

Szkleroterápiával a visszerek ellen

Sok ember életét keserítik meg a zavaró visszerek, melyek nem csak rontják az esztétikai összképet, de ráadásul még fájdalmasak is. Kezelésére egyre elterjedtebb a szkleroterápia, mely gyors és hatékony segítséget nyújt a problémára - ismertette dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.

Az eljárás hatékonyságát egy friss, indiai kutatás is alátámasztja, mely során 18 hónapig 50 visszeres beteget tanulmányoztak, ahol a vénás elégtelenség miatt kialakult bőrgyógyászati szövődményeiket (pl. fekély, ekcéma) is vizsgálták. Alapos, személyes konzultáció után elvégezték rajtuk a szkleroterápiát. Ekkor az ér tágultságától függően különböző koncentrációkban natrium-tetradecil-szulfátot használtak, majd nyomon követték a változásokat.

A kezelés után a betegek 70-80 százaléka számolt be arról, hogy azon túl, hogy a visszereik eltűntek, az ekcémájuk és a fekélyük állapota is lényegesen javult. Továbbá amennyiben jelentkeztek mellékhatások (pl. elszíneződések), azok is pár hét alatt eltűntek.

Milyen eljárás a szkleroterápia?

„Az eljárás során egy vékony tű segítségével egy oldatot – általában natrium-tetradecil-szulfátot- kell fecskendezni az adott érbe, mely a szer hatására megdagad, és a benne lévő vér megalvad. A kompressziós kezelés hatására az ér összetapad, majd egy idő után felszívódik. Leggyakrabban kisebb, kezdeti stádiumú visszerek és pókháló vénák esetén szükséges”- mondja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.

A szakértő szerint a kezelés eredményességét befolyásolja a főtörzs billentyűelégtelensége, így ha ez kialakult, célszerű a visszérműtétet követően elvégezni a szkleroterápiát. Ezért a kezelés előtt minden esetben alsó végtagi mélyvénás UH vizsgálatara van szükség. Az eljárást követően a paciens kompressziós harisnya viselése mellet folytathatja mindennapi tevékenységét- bár az fontos, hogy utána nem lehet szaunázni, illetve szoláriumba menni!

Milyen értágulatok esetén hatásos?

- 1 mm-nél vékonyabb, vörös színű, nyomásra elhalványodó apró értágulatot
- 1-2 mm átmérőjű, sötétvöröstől a kékig terjedő színű, nyomásra nem teljesen elhalványodó úgynevezett seprűvénákat
- 2-4 mm átmérőjű, kékes, sötétlilás színű értágulat, ami akár elő is domborodhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során