Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. November 30. 12:49, szerda | Belföld
Forrás: mti

Szijjártó: nagy győzelem, hogy az Európai Bíróság megállapította a paksi bővítés jogszerűségét

Szijjártó: nagy győzelem, hogy az Európai Bíróság megállapította a paksi bővítés jogszerűségét

Nagy győzelem Magyarország számára, hogy az Európai Bíróság az osztrák keresetet elutasítva szerdán megállapította, hogy a paksi bővítés minden szempontból megfelel a közösségi szabályoknak.

A tárcavezető a NATO külügyminiszteri ülésének szünetében tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a luxembourgi székhelyű bíróság elutasította Ausztria 2018-ban benyújtott keresetét, amely szerint semmissé kellene tenni a paksi beruházás európai bizottsági jóváhagyását.

Az ítéletet nagy győzelemnek nevezte Magyarország számára az energiabiztonság szempontjából, és kiemelte, hogy az Európai Bíróság elutasította a "megalapozatlan támadás" során felsorolt állításokat.

"Az Európai Bíróság kimondta, hogy az engedélyezési folyamat teljes egészében megfelelt az európai uniós normáknak" - jelentette ki.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: hazánk kényesen ügyel arra, hogy a paksi beruházás megfeleljen a lehető legszigorúbb környezetvédelmi és egyéb szakmai követelményeknek, hiszen nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb kérdés egy atomerőmű építésekor.

Illetve aláhúzta, hogy a luxembourgi bírák azt is kimondták, hogy a nukleáris beruházás finanszírozása teljes mértékben megfelel az európai szabályoknak.

"Mind az engedélyezés, mind a finanszírozás szempontjából az Európai Bíróság pecsétje rajta van a paksi beruházáson" - fogalmazott.
"Még egy támadást tehát sikerült elhárítanunk, még egy akadályt sikerült elhárítanunk" - tette hozzá.

A miniszter végül arra is kitért, hogy bár az EU nem rendelt el szankciókat a nukleáris energia területén, "vannak olyan intézmények, bankok, sőt országok is, amelyek brüsszelebbek akarnak lenni Brüsszelnél, és mindenfajta jogtalan módon próbálják gátolni a paksi építkezést".

Ezen szereplőket arra szólította fel, hogy vegyék figyelembe a mostani verdiktet, miszerint a beruházás minden szempontból szabályszerű, és ne akadályozzák a projektet a jövőben, az ugyanis Magyarország energiaellátásának biztonságáról, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásáról szól.

Fotó: MVM

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.