Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 11. 13:21, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szigetet kapnak a madarak a Vásár-tavon

Szigetet kapnak a madarak a Vásár-tavon

Fejlesztik Biharugrán a hajdani Vásár-tó környékét.

A mára elmocsarasodott tó mellett európai támogatásból tanösvényt hoznak létre oktatási céllal, az egyhektáros vízfelület közepén pedig sziget létesül a védett madárvilágnak – mondta el a Békés megyei község polgármestere az MTI-nek.

Vígh Ilona (Fidesz–KDNP) tájékoztatása szerint a kissárréti település annak köszönhetően pályázhatott fejlesztési támogatásra, hogy sikerült saját tulajdonba vonnia a kéthektáros területet, amelynek addig 25 tulajdonosa volt.

Hosszadalmas egyeztetések, hivatali eljárások, kivásárlások és földcserék sokasága tette lehetővé, hogy a község be tudta nyújtani fejlesztési tervét a Környezet és energia operatív program első körben meghirdetett támogatási keretére. A pályázat sikeres volt.

Oltalom alatt

A környék a helyiek emlékei szerint egykor a vásári joggal rendelkező régi Ugrának volt a vásártere. A terület jelenleg környezetvédelmi oltalom alatt áll, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, s a tervek szerint a beruházás nyomán új turisztikai látványosság lesz. A szakértők már dolgoznak a fejlesztési tervdokumentáció részletein. A környezetvédelmi elvárások teljesítésében a nemzeti park igazgatósága nyújt szakmai segítséget.

Biharugra régóta tervezi a település arculatát valamikor meghatározó Vásár-tó és környéke „életre keltését”. A víz mocsaras, nádasokkal teli, a tavat és környékét évtizedek óta senki nem gondozza. A beruházás összege 85-90 millió forint. A fejlesztés legfontosabb elemei közé tartozik a tó rehabilitációja, a meder kitisztítása és az új meder vízellátó rendszerének kiépítése. A tó mellett folyik el az Ugra-Szilasi-csatorna, ahonnan két új zsilippel történik a víz utánpótlása és a vízszint szabályozása.

Sziget a madaraknak

A csaknem egyhektáros vízfelület közepén sziget épül a környezetvédelmi hivatal szakmai javaslata alapján, ott a védett területen élő madarak találhatnak maguknak pihenő- és költőhelyet. Megújul a tó környezetében található zöldterület is, s tanösvény épül oktatási-nevelési céllal a térségben élő óvodások és iskolások részére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.