Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Április 12. 12:17, kedd | Bulvár
Forrás: mti

Sziget - Kész a világzenei nagyszínpad programja

Sziget - Kész a világzenei nagyszínpad programja

Mások mellett Buika, Rupa Marya, Goran Bregovic, a Värttinä, a Leningrad, Rachid Taha, Django Lassi, Aziza Brahim, a Dudu Tassa & The Kuwaitis, a Les Hurlements d\'Leo és

a Mau Mau is fellép az idei Sziget fesztivál világzenei nagyszínpadán. A program ezúttal egy nulladik nappal bővül augusztus 11-én, így hat napon át kínál szórakozást a világzene nagyjaival, friss tehetségeivel, visszatérő sztárjaival és kísérletező produkciókkal - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A Sziget világzenei központja idén is magában foglalja a roma sátrat, az afro-latin-reggae színpadot és a Hungarikum falut. Az idei kínálat megkülönböztetett figyelmet fordít az Európa-szerte hódító Balkan beat és a ska-alapú tánczenék előadóira, de feltűnnek a kísérletező produkciók is. A helyszín az elmúlt két évhez hasonlóan az éjszakai órákban is működik, részben akusztikus jellegű élő zenével, részben nemzetközi világzenei sztár dj-k szerepeltetésével.

A nulladik napon három produkció lesz látható és hallható. Itt lesz napjaink egyik legkeresettebb énekese, a korábbi Grammy-jelölt Buika, aki a flamenco, az afrikai poliritmusok, a dzsessz, a soul és a pop világában egyaránt otthonos. Fellép az indiai szülők gyermekeként San Franciscóban született Rupa Marya, akinél a személyesség és a pörgős bulik összeférnek, és koncertet ad Ilaria Graziano és Francesco Forni folkos-bluesos duója is.

Augusztus 12-től 16-ig a fellépők között lesz a szerb Goran Bregovic a Wedding and Funeral Orchestra élén, jön a húszéves fennállását ünneplő román Fanfare Ciocarlia, az etnopopjával tavaly újjászületett finn Värttinä, a orosz ska klasszikus, a Leningrad, az algériai rai hagyományt forradalmasító Rachid Taha, és az olasz Baro Drom Orkestar, amelynek zenéje a Balkán cigányzenéjének, a klezmernek, valamint az örmény és a salentói muzsikáknak a keveréke.

Szintén koncertet ad a berlini székhelyű, tíz évvel ezelőtt a Django Reinhardt által inspirált gypsy szvingjével feltűnt Django Lassi, a sivatagi blues és a latin popzene elegyét alkotó nyugat-szaharai Aziza Brahim, az "Iraq' n Roll" című dokumentumfilmből is ismert Dudu Tassa and The Kuwaitis Izraelből, a balkáni, a török és a cigányzenék dzsesszes fúzióját játszó Dzambo Agusevi Orchestra, a punkos sanzonokat előadó francia Les Hurlements d'Leo, a nápolyi Enzo Avitabile & Bottari a Scorribanda fúvósaival, a 25 éves fennállását új albummal ünneplő olasz Mau Mau, illetve a klezmert és a latin tánczenét tvisztbe öltő brit supergroup, a Yiddish Twist Orchestra.

Érkezik továbbá a Szigetre két kolumbiai produkció, az elektronikus cumbiát játszó Systema Solar, valamint az LA-33 salsaegyüttes, a kubai dancehall csillaga, a La Dame Blanche, a francia Soviet Suprem, a seattle-i etnorock formáció, a Kultur Shock, ír kocsmapunkjával a spanyol Malasaners, valamint a brit Hackney Colliery Band.

A hazai színtér képviseletében a világzenei nagyszínpad vendége lesz a PASO, a Cimbaliband, Lajkó Félix és az Óperentzia vagy a pécsi Psycho Mutants is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.