Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 13. 12:26, csütörtök | Életmód
Forrás: http://www.nlcafe.hu

Szezonja van: 3 klasszikus fagyi

Szezonja van: 3 klasszikus fagyi

Ha valaki egyszer ráérez a házi fagyikészítés ízére, akkor beindul az üzem, és a család eheti a jobbnál jobb édességet. Most három egyszerű recept következik.

Klasszikus sztracsatella

Hozzávalók:

•2,5 dl tej
•15 dkg cukor
•5 dl habtejszín
•csipet só
•1 rúd vanília
•6 tojássárgája
•1 teáskanál vaníliakivonat
•15 dkg 65%-os csokoládé

A tejet, a cukrot, 2,5 dl tejszínt és a sót egy lábosban felmelegítjük. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait, és beletesszük a rudat is. Lefedjük, 30 percig állni hagyjuk. A maradék tejszínt egy nagy tálba öntjük. A tojássárgájákat kissé felverjük, majd folyamatos kevergetés közben ráöntjük a meleg vaníliás keveréket (a vaníliarudat kidobjuk). Az egészet visszaöntjük a lábosba, majd mérsékelt láng felett, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, és bevonja a kanál hátoldalát. A maradék tejszínre szűrjük a vaníliakrémet, és a tálat hideg vízbe állítva addig keverjük, amíg lehűl. Hűtőben teljesen lehűtjük, majd fagylaltgépbe öntjük a masszát. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, és miközben a fagylaltgép keveri a masszát, vékony sugárban belecsorgatjuk a forró csokoládét. Az így azonnal megszilárdul, és apró darabokra törik. Amikor a fagylalt megfelelő állagúra fagyott, lefagyasztjuk, vagy azonnal fogyasztjuk.

Krémes csokoládéfagylalt

Hozzávalók:

•4 dl cukrozott sűrített tej (2 tubus)
•2 dl tej
•2 dl habtejszín
•17 dkg min. 65%-os csokoládé
•2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
•csipet só
•1 teáskanál vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart magja
•4 teáskanál kukoricakeményítő
•2 evőkanál hideg víz


A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport, addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó feloldódik. Hozzákeverjük a sót és a vaníliakivonatot/a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre, és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hagyjuk a fagylaltot kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük legalább 5 órára.

Áfonyás joghurtfagylalt

Hozzávalók:

•35 dkg natúr joghurt
•15 dkg cukor
•2 teáskanál frissen facsart citromlé
•35 dkg áfonya

Botmixerrel leturmixoljuk a joghurtot a cukorral és a citromlével. Amikor a cukor felolvadt, hozzáadjuk az áfonyát, de éppen csak összetörjük a gyümölcsöt.

Lehűtjük a masszát, és fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk.

Gép nélkül is elkészíthető: a kész masszát egy lapos edénybe töltjük, majd félóránként néhányszor botmixerrel átkeverjük, hogy megfelelő állagú legyen.

Cseresznyés jégkrém

Hozzávalók 4 darabhoz:

•50 dkg cseresznye, magozva
•1 evőkanál méz

A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, a mézzel leturmixoljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá kevés citromlét is. Jégkrémformába töltjük, és 4-5 órára a mélyhűtőbe tesszük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.