Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 08. 09:24, kedd | Belföld
Forrás: manna.ro

Szerdán repül el a Föld mellett a Jupiter-szonda (videó)

Szerdán repül el a Föld mellett a Jupiter-szonda (videó)

Szerdán „parittyamanőver” segítségével halad el a Föld mellett a NASA egyik szondája, hogy némi lendületre tegyen szert a Jupiterhez tartó hosszú útja során.

A 3267 kilogrammos Juno űrszonda 560 kilométerre közelíti meg a földi felszínt, és a gravitációt hívja segítségül, hogy a Naprendszer legnagyobb bolygóját célzó pályára állhasson.

Scott Bolton, a Juno szakembere szerint a két éve felbocsátott szonda kilövésekor nem állt rendelkezésre olyan nagy teljesítményű rakéta, amellyel egy ilyen nehéz készüléket egyenesen Jupitert célzó pályára lehetett állítani, így az elrepülési manőver a misszió létfontosságú részét képezi.

„Az Atlas-5 rakéta szolgáltatta a Jupiterhez szükséges tolóerő mintegy felét, míg a földi elrepülés nyújtja majd a másikat. Ez egy újabb rakétakilövéssel megegyező energiamennyiség, de rakéta nélkül” - tette hozzá.

A szerdai elrepülés a Juno sebességét óránkénti mintegy 26 ezer 280 kilométerrel növeli. Az előkészületeket már megkezdték, miközben a szövetségi kormányzás leállása miatt a NASA-dolgozók 97 százaléka kényszerszabadságon van. A csapat tagjai szerint azonban a szituáció nem jelent nagy problémát a Juno esetén, náluk leginkább csak a PR-részleget érintette.

Az 1,1 milliárd dolláros Juno 2011 augusztusában indult, és 2016 júliusában érkezik meg a gázóriáshoz. Ezt követően egy éven át kering majd a bolygó körül, nyolc tudományos műszerrel tanulmányozza atmoszféráját, gravitációs és mágneses mezejét. Megfigyelései betekintést engednek majd a Jupiter eredetébe, struktúrájába és kompozíciójába, többek között abba is, szilárd maggal rendelkezik-e.

A Juno űrszonda lesz az első napenergia működtette készülék, amely meglátogatja a külső Naprendszert. Három hatalmas napelemtáblát hordoz, ezek mindegyike 10 x 2,7 méteres.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk