Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Július 01. 13:24, szerda | Belföld
Forrás: http://www.delmagyar.hu

Szerb rendőrök engedik az ártérbe a menekülteket

Szerb rendőrök engedik az ártérbe a menekülteket

A kijelölt megálló helyett a zöldhatárra vezető tiszai ártérnél állt meg az elmúlt napokban a Belgrádból Magyarkanizsára tartó menetrend szerinti busz.A járatot a rendőrök térítették el, és ők engedték szélnek a menekülteket.

Magyarkanizsa (Szerbia) - A kijelölt megálló helyett a zöldhatárra vezető tiszai ártérnél állt meg az elmúlt napokban a Belgrádból Magyarkanizsára tartó menetrend szerinti busz.

Tudósítónk úgy látta: a járatot a rendőrök térítették el, és ők engedték szélnek a menekülteket. Megkérdeztük a szerb belügyminisztériumot, miért történt ez – nem kaptunk választ.

– Fél 10-kor érkezik a Lasta társaság belgrádi busza, biztos tele lesz migránsokkal – mondta a szerbiai Magyarkanizsán, a Fő téren egy asszony. Az alig 10 ezer lakosú szerbiai települést a napokban fedezte fel a sajtó, miután az embercsempészek útvonala a szabadkai–ásotthalmi térségből 40 kilométerre keletre, a Magyarkanizsa–Martonos–Gyálarét–Szeged irányba került.

A migránsokkal zsúfolásig telt kétemeletes belgrádi busz 20 perc késéssel érkezett Magyarkanizsára, de a korábban tapasztaltakkal ellentétben nem állt be a megállóba. Autóba ültünk, és a nyomába eredtünk. A buszt 3 kilométerre a főtértől értük utol.

„Oda jutnak, ahová indultak"

Azt láttuk: a Tisza ártere mellett várakozó járatról három rendőr szállt le, egyik a forgalmat lassította, miközben a másik kettő az ártérbe engedte a busszal érkező menekülteket. Miután mindenki elhagyta a járművet, a rendőrök – mint akik jól végezték dolgukat – visszaszálltak, és a busszal Magyarkanizsa felé indultak.

– Nem tudjuk, miért itt tettek ki minket. Hol van a város? Hol lehet ételt venni? – kérdezték az útszélén hagyott migránsok. Egy idősebb, angolul jól beszélő férfi arról érdeklődött, hogy a magyar hatóságok vesznek-e ujjlenyomatot, messze van-e a magyar határ.

Elmesélte: a szerb rendőrök annyit mondtak, sétáljanak a folyó mentén, és akkor eljutnak oda, ahová indultak.


Az ártérnél állították meg a rendőrök a migránsokat szállító menetrend szerinti buszt. Fotó: DM

Megálló a kukoricás mellett?

Az esetet látva úgy döntöttünk, visszamegyünk Magyarkanizsára.

Múlt csütörtökön Törökkanizsán vártuk a fél 10-es belgrádi buszt, amit a rendőrök Magyarkanizsa határában megállítottak. Leszállították a sofőrt, hosszan beszélgettek vele. A járat 25 perc késéssel érkezett a Fő téri megállóba, de csak a szerbek szállhattak le róla. A rendőri kísérettel ellátott jármű a horgosi elágazáshoz sietett, megállt a kukoricás mellett. A rendőr 15 embert hagyott az ártér mellett vezető úton.

Péntekre viszont megszűnt a menekültáradat: a belgrádi busz migránsok nélkül érkezett meg Magyarkanizsára, ráadásul a rendőrök nagyszabású ellenőrzésbe kezdtek a város határában. Helyi informátorunk szerint napok óta hallani lehetett arról, hogy kiűzik a településről a menekülteket – talán ennek is az eredménye, hogy a migránsok kedvenc kávézója pénteken teljesen üres volt.


Fotó: DM

Útvonalak

– Ha annyira üldöznék Szerbiában az embercsempészetet, akkor ezek az emberek nem buszozhatnának ide – vélte egy idősebb asszony a Fő téren. Többen úgy fogalmaztak, a hatóságok szemet hunynak bizonyos dolgok felett, ezért árasztották el a menekültek a kisvárost.

Belgrádi kapcsolatunktól megtudtuk, az embercsempészek pontos leírást adnak a menekülteknek, így jutnak el a magyar határ közelébe. A helyi büfé szakácsa ugyanakkor megjegyezte, az egyik „segítő" afgánt napok óta nem látták.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának becslése szerint a részben hazánk felé irányuló afrikai, ázsiai embercsempészet 6,75 milliárd dolláros üzlet.

A tekintélyes brit napilap, a The Guardian egy napokban megjelent cikkében arról írt, hogy a keletről érkező menekültek Afganisztánból gyalog jutnak el Iránig, onnan busszal a török határig. A török fővárosból Izmirbe vezet az út, onnan a görög szigeteken keresztül Athénba. Busszal, vonattal, gyalog és kerékpárral teszik meg a szerbiai Szabadkáig tartó távot.

Nincs válasz

Írásban megkerestük a szerb belügyminisztériumot, hogy megtudjuk: mi az oka annak, hogy a rendőrök az ártérbe engedik a Magyarkanizsára tartó menekülteket. Kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

A szegedi Jobbik közmeghallgatást kezdeményez

– A múlt szerdai razzia óta nem csökkent a migráció. A hétvégén 3287 főt fogtak el a rendőrök – kezdte hétfői sajtótájékoztatóját Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke.

Az önkormányzati képviselő szerint a városnak is segítséget kellene nyújtania a migráció elleni harcban, a honvédség pedig lajtos kocsival tudná vízzel ellátni a kiszáradt és szomjas migránsokat.

A medencés kikötő közelében lévő ártérről Tóth azt mondta, a rendőrség műveleti területté nyilváníthatná, így csak engedéllyel lehetne oda belépni.

– Szégyenletesnek tartom, hogy a város első embere nem foglalkozik a problémával – fogalmazott Tóth, aki felszólította Botka Lászlót, menjen ki terepre, és nézze meg, milyen viszonyok uralkodnak ott.

Elhangzott, az önkormányzati képviselő egyházak képviselői, a szegedi muzulmán közösség, egészségügyi szakemberek és humanitárius szervezetek részvételével közmeghallgatással egybekötött rendkívüli közgyűlés megtartását javasolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.