Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Százmilliárdok maradnak a családoknál

Százmilliárdok maradnak a családoknál

Évente 55-60 milliárd forinttal több maradhatna a két gyermeket nevelő családoknál, ha a döntéshozók a jelenlegi duplájára emelnék a kétgyermekesek családi adókedvezményét. Az eddigi adatok szerint a gyermekkedvezmények 2011 eleje és 2014 vége között legalább 750 milliárdot hagyhatnak a magyar családoknál - írja a Magyar Nemzet.

Az ideális adórendszer megfelelő jövedelmet hagy a bejelentett munkát végzőknél, miközben segíti az állások megőrzését, és – ha lehet – igyekszik választ adni egyes fontos társadalmi kihívásokra. A nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára szerint a 2011 óta alakuló, mára lényegében végleges formájában működő magyar személyijövedelemadó-szisztéma minden fontos kívánalomnak megfelel.

Pankucsi Zoltán szerint a gazdasági válság pontosan és a maga kegyetlenségével mutatott rá: bajba kerülhetnek azok az államok, amelyek nem becsülik meg a legális munkavállalást és nem fektetnek a jövőbe, nem áldoznak a gyermekek felnevelésére.

A minisztériumi vezető szerint az adószabályok nem hagyhatják figyelmen kívül a társadalom legfontosabb szempontjait, például azt, hogy a munkát vállaló szülők megfelelő körülmények között nevelhessék fel a gyermekeiket. A helyettes államtitkár ennek kapcsán arra mutatott rá: az új adórendszer az első két évben egyaránt 180-180 milliárd forintot hagyott kedvezmény címén a családoknál, vagyis a költségvetés 2011-ben és 2012-ben összesen 360 milliárddal járult hozzá a gyermekek iskoláztatásához, gondozásához.

Tavaly az adatok hasonlóan alakultak, idén viszont látványos emelkedés várható. Az év eleje óta ugyanis nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a munkavállalói járulékokból is levonható a kedvezmény. Így legtöbbször azok is teljes körűen igénybe vehetik az enyhítést, akik korábban ezt nem tehették meg. – Jórészt az új rendelkezésnek köszönhetően 2014 első négy hónapjában – a tavalyihoz képest – 14 milliárd forinttal többől gazdálkodhattak a szülők – mondta Pankucsi Zoltán. Hozzáfűzte, a pluszpénzek főként az alacsony keresetből élő többgyermekes családoknál maradtak vagy olyanok helyzetét segítették, akik egyedül nevelik a gyermekeiket.

A szabály azoknak a családoknak is kedvező, amelyekben csak az egyik szülőnek van munkahelye. – Jól látszik, hogy az új adórendszer kiemelten segíti a gyermeket vállalók boldogulását – mondta a tárca szakembere. A családiteher-enyhítés ráadásul bármely hónaptól igényelhető, emellett a kedvezmény egy összegben vagy visszamenőleg, a jövőre benyújtandó, 2014-ről szóló adóbevallásban is érvényesíthető.

Idén – mindent egybevéve – a 230 milliárdot is elérheti a családoknál hagyott összeg: 180 milliárd forint az érintett 1,1 millió ember személyi jövedelemadóját csökkentheti, ötvenmilliárd pedig az érintett szülők járulékbefizetéseit apaszthatja. A helyettes államtitkár az adatokat összegezve megjegyezte, hogy – előzetes becslés szerint – az állam négy év alatt, tehát 2011 elejétől 2014 végéig családi kedvezmény címén több mint 750 milliárd forintot hagyhat a kisgyermeket nevelőknél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk