Városlista
2020. április 9, csütörtök - Erhard

Hírek

2013. Június 12. 09:16, szerda | Helyi
Forrás: http://feol.hu

Száz táncospár, a Néma levente és a palacksárkány a Bicskedélyen

Száz táncospár, a Néma levente és a palacksárkány a Bicskedélyen

Bicske – Városi ünneppé nőtte ki magát a helybéli gimnázium születésnapja! Sok mosolygó, egykori diák emlékezett a közeli s a távoli múltra. Ami most felelevenedett.

Hatvan éve alapították Bicskén az egykori Klebelsberg polgári iskolában a Vajda János Gimnáziumot, amely 1966-ban új épületet kapott a kisváros szívében. Az első igazgató, Kamarás Oszkár nagyot vállalt kollégáival azokban az időkben, de az iskola fontos szerepet tölt be azóta is az egykori, s most ismét bicskei járásban. Ez a születésnap ugyancsak mozgalmas volt, pedig szinte a semmiből állították össze a sok-sok programot! Pénz híján az ötletek, a lelkesedés és a látványos összefogás nyomán kerekedett ki a Bicskedély, angolosan Bicske Day ünnepség.

Kiállítást rakott össze Varga Lászlóné szakmai oktató a gimnáziumban képekből, rekvizitumokból. Nagy Izabella Melinda igazgató a kollégáit méltatta, akik a diákokkal együtt óriási szeretettel szervezkedtek, hogy a sok ötlet valóra váljék. Évkönyvet adtak ki, az összes végzett diák (!) névsorával, s felelevenítettek egy ma is élő hagyományt, a Palotás előadását! Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának táncdallama és a magyaros ruhákba öltözött gyerekek-fiatalok látványa itt azokban az időkben is megszokott volt, amikor másféle muzsika járta a diktatúra szigorában.

Valamikor a polgáriban kezdték, aztán az általános iskolában folytatták farsangban ezt a szokást, s most százan fogtak össze a Batthyány-kastély udvarán, azaz a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon gyepén, hogy előadják a szeretett táncbetétet. Hetvenéves és hétéves hölgyek-leventék öltötték magukra a nemesi öltözéket, mindenki maga szerezte be a jelmezt, a maga költségén. Nagy Éva, bicskei általános iskolai tanító vállalta a betanítást, hónapokon át gyakorolt a társaság. A Néma levente című Heltai Jenő darabot 1952-ben, a gimnázium első évében adták elő, s most a diákok megismételték.

A környezetvédelemre figyelmeztetve készítettek sárkányt üres műanyag palackokból. Sport- és egyéb bemutatók, látványosságok követték egymást a színpadon. A kastély udvarán árvízi gyűjtést is hirdettek, s 114 egység vért adtak, ami háromszáznál több véradót jelent. Gyönyörű kézműves termékekből rendeztek vásárt, a Nagy Károly városi könyvtár régi könyveket hozott ki, fehér kesztyűkkel lapozandókat.

A legnagyobb élményt mégis a régi osztálytársak, ismerősök találkozása nyújtotta, s a leggyakrabban feltett kérdés minden bizonnyal az volt: „Emlékszel?”.

Zsohár Melinda

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 03. 05:00, péntek | Helyi

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Április 08. 20:10, szerda | Belföld

A járvány idején is segít a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A koronavírus-járvány ideje alatt is segít a rászoruló gyerekeknek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

2020. Április 08. 18:17, szerda | Belföld

Arcon köhögtek és koronavírussal fenyegettek várakozókat Szombathelyen

Szándékosan arcul köhögte és koronavírus-fertőzéssel fenyegette az embereket egy szombathelyi patika előtt két férfi, ezért garázdaság szabálysértése miatt pénzbírságra ítélte őket a Szombathelyi Járásbíróság

2020. Április 08. 18:07, szerda | Bulvár

Nick Cave jövőre pótolja idén elmaradó budapesti koncertjét

Jövőre pótolja Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds a koronavírus-járvány miatt idén június 2-án elmaradó magyarországi koncertjét.