Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Május 05. 13:11, kedd | Külföld
Forrás: http://www.stop.hu/

Szakértők szerint nagy az esélye a nukleáris háborúnak

Szakértők szerint nagy az esélye a nukleáris háborúnak

Szakértők állítják, hogy a világ sodródik a nukleáris háború felé. 23:57-re állították a Végítélet Óráját, már csak három perc van a megsemmisülésig. A közelmúltban a Pravda.Ru terjedelmes riportot közölt a kérdésről.

A közelmúltban a Pravda.Ru terjedelmes riportot közölt a kérdésről Vlagyimir Petrovics Kozin professzorral, aki a Stratégiai Tanulmányok Intézet főtanácsadója.

Kozin szerint az USA és a NATO Oroszország elleni háborúra készül, amit azzal is alátámasztott, hogy a NATO repülőgépei 1240-szeresére növelték aktivitásukat az orosz határok közelében.

A NATO és Oroszország vadászgépei figyelik egymást a Baltikumban

Felvezetésként a riporter megemlítette, hogy nem csak Mihail Gorbacsov állítja, hogy az Európa és Oroszország viszonyában beállott krízis háborúhoz, és atomfegyverek bevetéséhez vezethet, hanem Igor Ivanov, a Védelmi Tanács volt feje is úgy nyilatkozott, hogy a nukleáris konfliktus veszélye sohasem volt akkora, mint ma. (Kivéve talán 1953-at, amikor az amerikai hidrogénbomba-kísérletek folytatására reagálva a Szovjetunió is kifejlesztette saját hidrogénbombáját. Akkor 23.58-at mutatott az óra.) Számos jelentős politikus és szakértő ugyanígy vélekedik, az egyszerű emberek pedig ráébrednek a veszélyre. Ráadásul a Putyin-film félreértése csak növelte a bizalmatlanságot nyugaton.

"A filmben Putyin egyáltalán nem arról beszélt, hogy Oroszország kész lett volna az atomütőerő bevetésére" - mondta válaszában Vlagyimir Kozin. "Ő az orosz nukleáris haderő magasabb készültségi fokozatba helyezésének lehetőségéről beszélt. Ez két külön dolog. Csak a nyugati emberek, akik nem értenek oroszul, és talán a filmet sem látták, vagy csak angol szinkronnal, elhitték ezt a dezinformációt. De olyan képzett ember is, mint Észtország elnöke, aki a Szovjetunióban és az Egyesült Államokban tanult, arról beszél, hogy Oroszország kész atomfegyvereket bevetni. Hol, és ki ellen?"

Az elmúlt év végén életbe lépett új doktrínája szerint Oroszország két esetben kész atomfegyvert alkalmazni. Az egyik, ha ellene tömegpusztító: nukleáris, vegyi vagy bakteriológiai fegyvereket alkalmaznak. A másik, amikor hagyományos fegyverekkel olyan mérvű támadás éri, amelynek célja magának az orosz államnak a megsemmisítése. (Amikor Szaakasvili 2008-ban betört Dél-Oszétiába, az például egyáltalán nem volt ilyen.)

Katonai dísszemlén az orosz nukleáris rakéta

A riporter kérdésére, hogy milyen jelekből következtetnek egy esetleges készülő nukleáris támadásra, Kozin elmondta, hogy ilyen jelzésnek tekintik, ha a stratégiai nehézbombázók felszállnak, és megközelítik az orosz határokat, ha egy-kettőnél több tengeralattjáró csoportosul, és megindul az orosz partok felé, ha harckészültségbe helyezik az interkontinentális ballisztikus rakétákat, a Pentagon egész éjjel dolgozik, az ablakok világítanak, nem alszik ki a fény. Mind ezeknek a megfigyelésére komoly hírszerzés kell. De annak idején az orosz hírszerzők összegyűjtötték az olajos rongyokat, hogy megtudják, hogy Hitler milyen olajat fog használni a tankjaiban, hogy a tél beálltáig tartó villámháborúra készül-e, vagy a téli hidegben is folytatni akarja az offenzívát, amikor egészen más típusú olajra van szükség.

2014. októberi NATO hadgyakorlat a Földközi-tengeren

"Az alkotmányunk abszolút békeszerető, ugyanúgy, mint a katonai doktrínánk, békés jellegű" - folytatta Kozin akadémikus - "de nyugaton kitalálták ezt a kísértetet és különböző okokból orosz katonai és atomcsapásokkal ijesztgetnek." Egyrészt, hogy megmagyarázzák a katonai kiadásaikat, másrészt, hogy az USA fokozott fegyverkezésre ösztönözze a szövetségeseit. A három balti ország, Lengyelország, Románia és Bulgária mindezt szó nélkül lenyelte, és hatalmas mennyiségű, különböző amerikai fegyvert vásárolt. Harmadsorban, hogy megindokolják a nagy létszámú hadgyakorlataikat.

"A szemükre vetik, hogy Oroszország háromszorosára növelte a repülések számát a balti térség közelében, de amikor megnéztük, hogy hányszorosára nőtt a NATO-gépek repüléseinek száma, megállapítottuk, hogy 1240-szeresére. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elismerte, hogy a 'tragikus ukrajnai események' kezdete óta a blokk általános katonai aktivitása ötszörösre növekedett.""Számos önjelölt 'NATO-szakértő' nem tud ezekről a műveletekről, mint ahogy látszólag arról sem, hogy a NATO légiereje alapvetően hajókon állomásozik. 2012 májusában, a chicagoi NATO csúcson ezt az egész rendszert, az USA és a NATO légierejét, az USA nukleáris arzenálját és az USA és a NATO hagyományos fegyverzetét egyesítették az úgynevezett 'chicagoi triádba', és ez a triád a határaiknál tanyázik."

Kozin szerint Oroszországnak van tartanivalója ezektől a készülődésektől. Ezeknek fő célja Oroszország felbomlasztása, ahogy annak idején a Szovjetuniót is felbomlasztották. A második célja a főparancsnok - Vlagyimir Putyin elnök - lecserélése egy simulékony, liberális szereplőre, az állandó mister "nyet" helyett, egy mister "da"-ra, aki alkalmas a "Mit parancsoltok? Nem kívántok még valamit?" szerepre.

Amerikai katonai bázisok a világban

Európából nézve, még NATO tagállamként is, nem lehet nem észrevenni az aszimmetriát az Egyesült Államok és Oroszország helyzete között. Míg a teljes orosz nukleáris arzenál orosz területen van, az USA taktikai atomfegyvereinek egy részét saját határain kívül, Európában állomásoztatja. Azért bízzunk benne, hogy a nem túl kedvező előjelek ellenére, csak visszafordul az a mutató!

Szerző: Lutz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -