Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 27. 14:37, hétfő | Belföld
Forrás: http://www.idokep.hu

Szabad szemmel is látható napfolt

Szabad szemmel is látható napfolt

A 12192 elnevezésű aktív regió október 17-ei befordulása óta, eddig négy nagy X-osztálybeli napkitörést produkált.

Az AR 12192 elenevezésű aktív régió (angol nevén active region) október 17-ei befordulása óta, eddig négy nagy X-osztálybeli napkitörés produkált A foltcsoport méretében is eléggé kivételes, mert ekkora méretű folcsoport csak ritkán látható a Napon.

A foltcsoport teljes mérete nagyjából a Jupiter átmérőjének felel meg. Jelenleg az aktív régió már a Nap nyugati oldalán látható és pár napon belűl ki is fog fordúlni. Szerencsére a napkitörésekkel együtt járt koronaanyag kidobódások (CME) nem Földük felé irányultak , így nem is tudtak semi féle kart okozni elektronikus műszereinkben.

A napfoltok olyan diszkrét tartományok, melyekben a mágneses térerősség erősen koncentrált (kb. 3000 Gauss). A sötét megjelenésüket a napfelszínen pedig annak köszönhetik, hogy a hőmérsékletük kb 2000 fokkal hűvösebbek, mint a 5700 Kelvin fokos napfelszín. A foltok ritkán jelennek meg magányosan, inkább csoportokba rendeződve napfoltcsoportokat vagy más néven az u.n. aktív régiót alkotnak. A foltcsoportok pedig feltűnésük sorrendjében nevezik el.

Mi az X-kategória?

Az X osztálybeli flerek a Naprendszer legenergikusabb eseményei közé tartoznak, amelyek hosszú sugárzási viharokat és globális méretekben okozhatnak problémákat. De ha még CME esemény is társul a fler mellé és az általa szálított plazma áttud jutni bolygónk magnetoszféráján, akkor egy időre a földi légkörben elektromágneses viharok alakulhatnak ki. Ezen viharok következtében az elektromos magasfeszültségű távvezetékeinkben túlfeszültségek is felléphetnek, melyek lokálisan egy időre megszakíthatják a folyamatos áramellátást.

Geomágneses vihar nélkül

A 12192 számú aktív régió által produkált nagy energiájú X osztálybeli flerek és CME-k nem voltak hatással bolygónkra. A CME-k nem a Föld felé irányultak, így nem tudtak geomágneses vihart létrehozni, míg a napkitörések legfeljebb kisebb kommunikációs zavarokat okozhatott egy-egy rádió sávban a Föld nap felőli oldalán, melyet leginkább csak az amatőr rádiósok tapasztalhattak.

Megfelelő védőfelszereléssel szabad szemmel is látható

Az aktív régió már a nap széle felé halad (jobb oldali képen mai felvétel), de pár napig még látható lesz. Napkelte vagy napnyugta tájékán érdemes egy napfogyatkozáskor használatos védőszemüveggel vagy egy 16-os hegesztő-védőüveggel megcsodálni, hiszen ekkora foltcsoport amely szabad szemmel is jól látható csak ritkán fordul elő csillagunkon.

Ekkora méretű napfoltot utoljára mintegy 25 évvel ezelőtt láthattunk, derült ég esetén tehát fordítsuk tekintettünket nyugat felé. A Nap ma (okt. 27-én) keleten 16:24-kor, nyugaton 16:46-kor nyugszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk