Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Július 01. 07:18, szerda | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Spanyolországban tíz év alatt több mint 31 ezer azonos nemű pár kötött házasságot

Spanyolországban tíz év alatt több mint 31 ezer azonos nemű pár kötött házasságot

Spanyolországban több mint 31 ezer 600 azonos nemű pár házasodott össze az elmúlt tíz évben.

Közölte a spanyol statisztikai intézet (INE) kedden, abból az alkalomból, hogy épp egy évtizede, 2005. június 30-án fogadta el a dél-európai ország parlamentje azt a törvényt, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok számára a házasságot és gyerekek örökbefogadását.

Spanyolország a negyedik állam volt a világon, ahol engedélyezték a melegek házasságát, s élve ezzel a lehetőséggel az elmúlt tíz évben 19 ezer 400 férfi pár és 12 ezer 200 női pár lépett frigyre.

"Amikor összeházasodtuk, már 30 éve éltünk együtt, és mindaddig nem volt mód arra, hogy legalizáljuk helyzetünket. Másodrendű állampolgárok voltunk" - mondta Emilio Menéndez a spanyol közszolgálati televíziónak. Ő és párja, Carlos Baturin volt az első meleg pár, akik házasságot kötöttek Spanyolországban. Az első homoszexuális esküvőt tizenkét nappal a törvény elfogadását követően rendezték meg Madridban.

A pár felidézte, kicsit haboztak, amikor megtudták, hogy ők lesznek az elsők, hiszen ez történelmi esemény, de arra jutottak, minél előbb szeretnének összeházasodni.

Carlos Baturin azt is elmondta: egészen 2012-ig volt némi bizonytalanság bennük, mert a konzervatív Néppárt (PP) megtámadta az alkotmánybíróságon a jogszabályt, de végül a bírói testület elutasította a beadványt.

A házasság engedélyezése hozzásegített ahhoz, hogy egy gazdagabb és befogadóbb társadalomban éljünk, ahol a melegeknek nem kell rejtőzködniük - véli Isabel Gómez, a Leszbikusok, Melegek, Transzneműek és Biszexuálisok Szövetségének (FELGTB) szóvivője.

Véleményét, miszerint a spanyol társadalom toleránsabb lett az elmúlt tíz évben, felmérések is alátámasztják.

A Metroscopia közvélemény-kutató cég adatai szerint 2005-ben a megkérdezetek 56 százaléka mondta, hogy támogatja a homoszexuális párok házasságát, idén ez az arány már 68 százalék.

A szakemberek ezen javulás ellenére rámutatnak, hogy a gyűlölet-bűncselekmények 40 százaléka melegek ellen irányul. A belügyminisztérium statisztikája szerint tavaly 513 embert bántalmaztak az országban nemi identitása miatt. Az érdekvédők ehhez hozzáteszik, hogy az atrocitások többségét az áldozatok nem is jelentik be a rendőrségnek.

Címkék: házasság, meleg, spanyol

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.