Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Június 10. 11:37, hétfő | Belföld
Forrás: http://www.hir24.hu

Sorra dönti a rekordokat a Duna

Sorra dönti a rekordokat a Duna

Elkezdődött a Duna apadása Budapestnél. Most a fővárostól délre dőlnek a vízállásrekordok. Budapesten a nagyon magas vízállás és a csatornákból feltörő víz miatt rendkívüli forgalomszabályozás lépett életbe hétfő reggeltől.

A Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség adatai szerint a Duna Budapestnél vasárnap este 8 óra óta 891 centiméteren tetőzött. Azóta folyamatos az apadás. Reggel 9-kor 887 centi volt a vízállás. A fővárostól délre most jön a neheze.

11:24 - Mindeközben Orbán Viktor...

... feszített tempót diktál: már Kisapostagnál őrjáratozik.

11:21 - Balog: 100 millió forint gyűlt eddig össze

Mintegy 100 millió forint pénzadomány gyűlt eddig össze az árvízkárosultak megsegítésére a nemzeti összefogás vonalán keresztül - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A pénz a nemzeti összefogás 1357-es vonalán, illetve annak 11711711-2222222-es banki számlaszámán keresztül gyűlt össze. A pénzadományokon kívül sok természetbeni felajánlás is érkezett a károsultakhoz. Továbbra is várják az adományokat. A közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat. Ezen keresztül hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet adományozni.

11:15 – Románia segít, ha kell

Románia kész segítséget nyújtani az árvízzel kapcsolatos gondok kezelésében Magyarországnak, amennyiben szükség van rá. Victor Ponta román miniszterelnök arra kérte Radu Stroe belügyminisztert, érdeklődjön magyar kollégájánál, hogy szüksége van-e Magyarországnak valamilyen segítségre.

11:10 - Tömegközlekedés UPDATE!

"Megnyitották a Margit híd budai lehajtóját északi irányba, Óbuda felé, így a 9-es autóbuszok Óbuda irányába újra az eredeti útvonalukon közlekednek. A 160-as, és a 260-as autóbuszok a 9-es buszok Margit híd, budai hídfő H megállójában állnak meg. A H5-ös hév minden szerelvénye a Margit hídi felszíni állomásig közlekedik" - olvasható a BKK Facebook-oldalán.

10:45 - Elmaradnak a Nagy Sportágválasztó táborok a Margitszigeten

A árvízi védekezés várható elhúzódása miatt elmaradnak a Margitszigeti Atlétikai Centrumba meghirdetett Nagy Sportágválasztó táborok. A szervezők hétfői tájékoztatása szerint a táborozást a kőbányai Merkapt Sportközpontban változatlan feltételekkel megrendezik.

10:30 - Az osztrákok sem lélegezhetnek még fel

Az ország északi részén felhőszakadások okoztak újabb áradásokat.

10:14 - Segítség kell a Tímár utcánál

Facebook-info: "Még mindig segítségre van szükség a gátakon a Szentendrei HÉV vonalán. A Tímár utcában délután 2-ig van váltás, onnantól egészen estig van szükség az önkéntesekre. 10-15 ember kell csak óránként, de jelenleg egy sincs. A telefonszám 06306538027 (Cseh Anikóhoz tartozik), de ez csak délelőtt 10-ig hívható, mert után elmegy a kontaktos dolgozni. A másik helyszín amit említett az a Nánási utca, ott már a házak aljába rakják a homokzsákokat, nagyon nagy szükség van a segítségre."

10:03 - Fennakadások a vasúti közlekedésben

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között a Duna magas vízállása miatt 2013. június 8. (szombat) 11 óra óta további intézkedésig nem közlekedhetnek vonatok - olvasható a GYSEV Facebook-oldalán. A helyreállítás várható időtartama bizonytalan, az árhullám levonulásának függvénye.

10:00 - Aranyérmes és 80 éves is a gáton

Az árvíz kapcsán tanúsított példátlan összefogásról szóló beszámolók elárasztják a közösségi médiát. A Facebook-oldalakra sorra érkeznek a hálálkodó posztok. Lélekemelő sztorik itt!

9:46 - Bátán lakóházakat veszélyeztet a víz

A településen mintegy 300 fő dolgozik a közel 2500 méteres ideiglenes gát megerősítésén és magasításán - olvasható a Tolna megyei katasztrófavédelem tájékoztatójában. A katasztrófavédelem részéről 62 fő hivatásos szakember, valamint 166 önkéntes és 78 közfoglalkoztatott erején felül teljesít a település védelme érdekében. A védekezésben részt vesz 4 rendőr is, akik kárterület zárását és biztosítását valamint a jogosultak ki és be léptetését végzik.

A község ártéri részében 90-100 lakóház van veszélyben, a Bercsényi utcában 8-10 ház különösen veszélyeztetett.

Ma reggelig 71 000 darab homokzsákot töltöttek meg és építettek be a védműbe.

9:44 - Volt már Pestnél 1030 centi is

Persze nem most, hanem 1838-ban.

9:34 – Dunaföldváron is megvan a rekord

Az Országos Vízügyi Igazgatóság adatai szerint hétfő hajnalban Dunaföldvárnál érte el az eddigi legmagasabb, 703 centiméteres vízállást a Duna. A város térségében várhatóan hétfő este 720 centiméteres vízállással tetőzik a folyó. A településen csaknem két kilométer hosszan 23 ezer homokzsákból építettek ideiglenes védművet; az egykori úttörőtábor, a kajak-kenu szakosztály bázisa, a jachtkikötő, a strand- és gyógyfürdő, valamint a szennyvízrendszer védelméről kellett gondoskodni. Lakóház nincs veszélyben.

9:31 - Káosz van Budapesten

Dugók, terelések, zárak, kocsiktól roskadozó utak.

9:21 – Csúcsközelben a Duna Adonynál

2-3 órája ugyanazt a vízszintet mérik az adonyi vízmércénél. A Duna Fejér megyei szakaszán a gátaknál különösebb problémák eddig nem voltak - tájékoztatta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnökségének vezetője hétfő reggel az MTI-t. Kiss Jenő elmondta: az adonyi vízmércénél hétfő reggel 6 órakor 762 centimétert mértek, ami 23 centivel haladja meg a valaha mért legnagyobb vízállást.

9:09 - Újra teljes vonalon jár a hármas metró

9:03 – 887

Újabb egy centit apadt a Duna Budapestnél. A víz most 887 centiméter magasan áll. Ez már 4 centivel kevesebb, mint a tetőpont volt. Nagymaroson a tetőzéskor mért 748 centiméterről reggelre 6-7 centimétert csökkent a vízszint. Esztergomnál 10 centimétert apadt a folyó az éjféli adatokhoz képest, Komáromnál pedig 816-ról 796 centiméterre csökkent a vízszint. Leggyorsabban továbbra is Nagybajcsnál apad a Duna: nyolc óra alatt 809 centiméterről 771-re csökkent a vízállás.

8:55 – Attractionnal lazított Orbán Viktor

A miniszterelnök vasárnapi napjáról készült az az összeállítás, amely ma reggel került fel Facebook-oldalára. Láthatjuk, amint őrjáratozik autóval, hajóval, tájékozódik a helyzetről (angolul is!), majd két állomás között a BGT-győztes Attraction produkcióját csodálja ipaden.

8:44 - Egyre nehezebb haladni Budapesten

A BKK legfrissebb tájékoztatása szerint jelenleg 10 percet meghaladó késésekre kell számítani a9-es, 29-es, 91-es, 86-os, 134-es, 162-es, 260-as, 291-es vonalakon. A közlekedési vállalat folyamatosan frissülő közlekedési információi itt!

8:26 - Árvíz miatt tanítási szünet

Két napig nem lesz tanítás a nagymarosi iskolában, ahol a konyha kapacitásának egy részét az árvízi védekezők ellátása köti le. A rendkívüli szünet körülbelül 400 gyermeket érint. A napközis konyhán most főként a gáton dolgozó csaknem 300 embernek, továbbá az óvodásoknak, az időseknek, valamint az épület egyik szárnyában elhelyezett kitelepítetteknek főznek - mondta el Petrovics László polgármester.

Nagymarosnál éjféltől reggelig 6-7 centimétert csökkent a Duna vízszintje.

8: 21 - Sorra dőlnek a rekordok

A Duna Budapesttől délre fekvő területein is - ahol még árad a folyó - rekordmagasságú a vízállás a Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség hétfő reggeli adatai szerint.

Adonynál 761 centiméteren állt a Duna reggel 7 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás itt 739 centiméter volt. Tassnál 900 centimétert mértek, korábban 888 centiméter volt a rekord. Dunaföldváron 703 centiméteres a Duna vízállása, ez pontosan annyi, mint a korábbi legmagasabb érték. Paksnál 870 centimétert mértek, ez 2 centiméterrel alacsonyabb a legmagasabb vízszintnél. Bajánál 938 centiméteren áll a folyó, az eddigi legnagyobb víz 976 centiméter volt.

8:16 – Baleset a 3-as metróban

Baleset miatt nem jár a hármas metró a Deák Ferenc tér és a Nagyvárad tér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő reggel a Facebook-oldalán. A tájékoztatás szerint a metrót autóbuszokkal pótolják. Összesen ötven buszt állítottak forgalomba.

08:11 "Gátat nem adunk fel"

„Ma a súlypontáthelyezés napja van, mostantól kezdve a déli területekre kell összpontosítani” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Mint elmondta, a Budapest alatti szakasz megvédése óriási feladat, továbbra is erős összefogást kér. „Nagymarost, Dunabogdányt és a szigetmonostori üdülőövezetet is megvédtük” – jelentette be. A miniszterelnök szerint négy veszélypont van a fővárosban, amelyekre figyelni kell: a Margitsziget, a Római-part, a rakpartok és a Dagály környéke. Elmondása szerint a vízügyi veszélyhelyzet szerdára megszűnik.

A jövőbeli órákról bejelentette, a védvonalak stabilak Budapestnél, az országban 86 helyen védekezünk, s gátat nem adunk fel.

07:45 Helyzetet értékel a kormányfő

Orbán Viktor miniszterelnök reggel 8 órakor sajtótájékoztatót tart a Római-parton az árvízi védekezésről.

A minsizterelnök vasárnap bejárta Dunaalmást, Szentendrét, a Római-partot és a Margitszigetet (forrás: Orbán Viktor/Facebook)

07:40 - Záporok ma is

Hétfőn egy hidegfront miatt délelőtt a Dunától keletre, délutántól délnyugat felől egyre több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel, melyek északkelet felé mozognak majd – írja az Időkép.

07:17 - megerősítik a gátakat

Az új Római-parti védmű megépítésével párhuzamosan a Királyok útja-Nánási út nyomvonalon is megerősítik az elsőrendű védművet. Mint Tarlós István főpolgármester elmondta, hétfőre virradó éjszaka nem történt rendkívüli esemény a Duna tetőzésével kapcsolatban a fővárosban, szavai szerint Budapest nagy valószínűséggel "megússza ezt az árvizet". A szentendrei mobilgáttal kapcsolatban jelezte, hogy a szerkezet jól vizsgázott. Arról is beszámolt, hogy az új védmű építésével párhuzamosan meg fogják erősíteni a Királyok útja-Nánási út nyomvonalon az elsőrendű védművet. Arra is kitért, hogy sok mindent felül kell vizsgálni Budapesten, köztük a Bem rakparti mellvédfalelemeket, amelyek öregek, de úgy tűnik, most kibírják a nyomást.

06:40 - Újraindult a HÉV

Hétfő reggel részben újraindult a HÉV-közlekedés a Szentlélek tér és a Margit híd között a szentendrei vonalon. Az 5-ös, szentendrei HÉV minden második szerelvénye csak a Szentlélek térig közlekedik, de a reggeli csúcsidőben továbbra is közlekednek a pótlóbuszok is. A BKK a Szentlélek térről a sűrűbben közlekedő 1-es és 1A villamost, illetve a tehermentesítésükre indított, a Bécsi út és a Lehel utca között közlekedő 1B villamost ajánlja.

Káosz a közlekedésben

Jelentős forgalmi változások lépnek életbe hétfőtől Budapesten a Duna áradása miatt, a Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok továbbra is lezárva maradnak.

További apadások

Nagymarosnál 6 órakor 744 centiméter volt a vízállás, éjjel 2 órához képest 3 centimétert apadt a Duna. Esztergomnál pedig 795 centiméter volt a víz szintje, 5 centivel alacsonyabb a négy órával korábbinál. Komáromnál is folytatódott a nagyobb ütemű apadás, az éjjel 2 órás 812 centiméterhez képest 10 centimétert csökkenve, 6 órakor 802 centiméteren állt a Duna. Nagybajcsnál 20 centiméterrel lett alacsonyabb a vízállás négy óra alatt, reggel 6 órakor 782 centimétert mutatott szintjelző.

Győrújfalunál a tetőzéshez képest már legalább 60 centimétert apadt a Mosoni-Duna, a korábbinál kevesebb új buzgár keletkezett a gátnál. Várhatóan másfél méteres vízszintcsökkenésre lesz szükség ahhoz, hogy a védelmi bizottság engedélyezze a lakók visszatérését a másfél ezer lakosú, pénteken este kitelepített településre.

Folytatódnak az útlezárások

Vízátfolyás miatt lezárta a rendőrség hétfő hajnalban a fővárosban a Váci út mind a négy, városba vezető sávját az Árpád út és az Árva utca között. A Váci úton a városból kifelé tartó oldalt kétirányúsították, így ott mindkét irányban zajlik a forgalom.

A rendőrség Győr-Moson-Sopron megyében két helyszínen is forgalom-korlátozást rendelt el az árvízzel összefüggésben. A 1401-es számú utat Dunaszeg és Mosonmagyaróvár között gátépítési és egyéb árvízvédelmi munkálatok miatt zárták le, így Dunaszeg, Győrladamér és Győrzámoly lakói kizárólag Győr irányába tudják elhagyni a településüket. Győr és Dunaszeg között az érintett községek lakói lakcímkártya bemutatásával, a településeken dolgozók munkahelyi célforgalommal közlekedhetnek. Az 1. számú főutat az M19-es autóút Győr-likócsi csomópont és Komárom között zárták le, a forgalmat az autópályára terelik, a sztráda Győr-Komárom közötti szakasza díjmentesen használható. Budapest felől az 1-es főúton közlekedőket a Komáromi Közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es autóút Győr-likócsi csomópontjában térhet vissza a főútra.

Figyelik a védműveket

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a védműveket Budapesten. A védelmet az éjjel 1500 ember látta el Budapesten, köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók, a csatornázási művek szakemberei és a lakosság is védekezik a Batthyány tér és a Bem József tér között. Hét kiemelt helyszínt kezelnek a fővárosban, a Margitszigetet, a Római-partot, a Rév utcát, a Dagály fürdő mögötti területet, a Bem József teret, a Batthyány teret, valamint a Lukács fürdőt.

Eddig 307 embernek kellett elhagynia az otthonát a főváros a területén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.