Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Március 04. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Sony Xperia Z – Közel a tökéleteshez

Sony Xperia Z – Közel a tökéleteshez

Az Xperia Z tökéletesen bemutatja, hogy milyen az, amikor egy gyártó, aki hosszú ideig a mobilipar középosztályába tartozott, megrázza magát, feláll és olyat tesz le az asztalra, amitől a többieknek elakad a lélegzete.

Az Xperia Z doboza csak a legszükségesebbeket tartalmazza, a telefon mellett helyet kapott egy töltő, egy mikro-USB-kábel, a használati útmutatók és végül egy EX300 típusú, agybadugós headset. Ez utóbbi hangminősége teljesen jó, a legtöbb felhasználó számára elég lesz. Az Xperia Z előlapját elfoglalja az 5"-es, OptiContrast technológiájú kijelző. A FullHD felbontású panel elképesztő, 443 ppi-s részletességet biztosít számunkra. A kép gyönyörű, ám mivel nem IPS panelról van szó, ha nem szemből nézzük, kissé kifehéredik a kép. Itt kapott még helyet az 1,3 megapixeles előlapi kamera, a gyártó logója, a mikrofon és a beszélgetésekhez használt hangszóró is. Mivel az Xperia Z megfelel az IP57-es szabványnak, vagyis csepp- és porálló, így minden csatlakozót egy kis fedél véd. Akárcsak az előlapon, a hátoldalon is a letisztultság dominál, az ujjlenyomatgyűjtő felületet a kötelezően felfestendő feliratok mellett csak a kamera és a LED-es villanó töri meg.

DSC05763

Hardver/Szoftver

Egy ekkora felbontással rendelkező kijelzőhöz bizony kell kakaó. A Sony nem is bízta a véletlenre, az Xperia Z egy négymagos, 1,5 GHz-en működő Qualcomm S4 Pro processzort kapott, mely mellé 2 GB RAM került. Az Android 4.1 Jelly Bean ennek megfelelően gyorsan működik. A felhasználói felület is változáson esett át, bár nem tapasztalunk egetrengető újításokat. Az Xperia Tablet S mintájára megjelentek a minialkalmazások, amik száma folyamatosan növekszik. Ezek az apró kis programok az opciók gomb megnyomására hozhatók be, és a többi program fölött futnak. Régi ismerősként köszönthetjük a hordozható zenelejátszók iPod előtti koronázatlan királyát, a Walkmant, amely most egy szoftver keretében tér vissza hozzánk. Sokan vannak, akik az MP3 melletti világban szeretnek rádiózni, nekik RDS-sel együtt kínálja ezt az Xperia Z. A korábbi Galériát felváltotta az Album nevű képnézegető szoftver, ami a beépített NFC-vel pillanatok alatt át tudja küldeni a fényképünket barátaink mobiljára. A Filmek névre keresztelt program igazán a DLNA kapcsolat segítségével tud kiteljesedni, ennek hála könnyedén megnézhetjük a telefonon eltárolt filmünket a televíziónkon.

Az Xperia Z másik ütőkártyája a kamera. A hátlap legtetején helyet foglaló egység 13 megapixeles felbontású. Az elkészült fotók minőségével elégedett voltam, de sötét szobában készült képeknél feltűnt, hogy kissé túl sok a képzaj. Az automatikus mód mellett készíthetünk speciális effektekkel felvértezett fotót, panorámaképet, sorozatfelvételt, az előre konfigurált motívumokból is választhatunk. FullHD felbontású kijelzőhöz FullHD felbontású videó dukál, ezt meg is kapjuk, sőt akár HDR módban is elkészíthetjük életünk filmjét. Fájlaltam, hogy a dedikált kameragomb lemaradt, véleményem szerint semmilyen akadálya nem lett volna az elhelyezésének.

Adatátviteli lehetőségek terén sincs okunk a panaszkodásra, hiszen az Xperia Z LTE mellett N-es WiFi-t és 4.0-ás Bluetooth-t is tartalmaz. Az intelligens Stamina beállításnak köszönhetően a készülék aktív használat mellett is egy napig működőképes marad.

xperiaz_1

Verdikt

Egy minden szempontból kiváló telefont alkotott a Sony. Aki ma egy fejlett, nagyképernyős, multimédiára optimalizált okostelefont keres, az mindenképpen vegye szemügyre az Xperia Z-t.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.