Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Szeptember 10. 11:30, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Skót népszavazás - FT: milliárdokat vonnak ki Skóciából az intézményi befektetők

Skót népszavazás - FT: milliárdokat vonnak ki Skóciából az intézményi befektetők

Jelentős tőkekivonás kezdődött a skót gazdaságból a függetlenségpárti erők látványos előretörése nyomán - írta a szerdai Financial Times.

A brit gazdasági napilap szerint az alapkezelők, nyugdíjalapok és más pénzügyi szolgáltatók máris fontmilliárdokat telepítettek át, főleg Angliába, a jövő csütörtöki skóciai népszavazás közeledtével, mivel tartanak a függetlenséget pártolók esetleges győzelmének pénzügyi következményeitől.
A Financial Timesnak a Multrees Investors Services nevű vagyonkezelő vezérigazgatója, Chris Fisher elmondta, hogy csak az ő cége több százmillió fontot vont ki Skóciából intézményi ügyfelei nevében. "Ha a mi ügyfeleink ezt teszik, akkor más pénzügyi szolgáltatók is így cselekszenek" - fogalmazott Fisher.
Douglas Connell, az egyik legnagyobb edinburghi jogi tanácsadó cég, a vagyonkezelési tevékenységet is végző Turcan Connell társigazgatója azt mondta, hogy cégénél "jelenleg rendkívül nagy az ügyfélforgalom (...) példátlan mennyiségű kérdés érkezik az ügyfelektől arról, hogy biztonságban van-e a pénzük a skót bankokban".
Hozzátette: a cég ügyfelei attól is tartanak, hogy a referendum után "valamiféle korlátozás" léphet életbe a skóciai bankokban elhelyezett tőkékre. Connell hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az aggodalmak megalapozatlanok.
Az idegesség jele mindazonáltal az is, hogy az utóbbi időben a skóciai kereskedelmi ingatlanügyletek szerződéseibe kilépési záradékok kerülnek be, lehetővé téve a vásárlóknak a tranzakció felmondását vagy az árak újratárgyalását arra az esetre, ha a népszavazáson a skót választók a függetlenségre voksolnak - írta a Financial Times ingatlanszektorbeli tanácsadókat idézve.
Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet arra a kockázatra, hogy a betétesek, sőt maguk a bankok is "elmenekülhetnek" Skóciából, ha a függetlenségi népszavazáson az elszakadásra voksolók győznének.
A UBS bankcsoport londoni befektetési részlege legutóbbi tanulmányában azt valószínűsítette, hogy ha Skócia a függetlenségre szavaz, akkor a bankbetétesek "nagyon gyorsan" hozzákezdhetnek pénzük kivonásához és áttelepítéséhez Angliába, különös tekintettel arra is, hogy a skót bankrendszer Skócia elszakadása esetén már nem tudhatná maga mögött a Bank of England - a brit jegybank - likviditási garanciáit.
A ház szerint a legnagyobb skóciai bankok is távozhatnak, ha bizonytalanná válik, hogy továbbra is támaszkodhatnak-e a Bank of England likviditásforrásaira.
A UBS elemzői szerint elsősorban a két legnagyobb skóciai székhelyű pénzügyi szolgáltató, a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds bankcsoport dönthet úgy, hogy áttelepül Angliába, annál is inkább, mivel e két bankot a pénzügyi válság idején a brit kormány hatalmas költségvetési tőkeinjekciókkal mentette meg az összeomlástól. E befektetések nyomán a brit államnak az RBS-ben 80, a Lloyds-csoportban 24,9 százalékos részesedése van.
A skót kormány kétoldalú megállapodás alapján szeretné megtartani a fontot fizetőeszközéül Skócia függetlenné válása esetén is. London azonban a népszavazási kampány első pillanatától folyamatosan és mereven elzárkózik attól, hogy hivatalosan valutaunióra lépjen a független Skóciával, vagyis megossza vele a fontot. "Válás esetén nem szokás osztozkodni a bankszámlán és a hitelkártyán" - mondta a minap David Cameron brit miniszterelnök.
Az elszakadás pénzügyi kockázataira hívta fel a figyelmet Mark Carney, a Bank of England kormányzója is. Carney a brit szakszervezeti szövetség (TUC) Liverpoolban zajló éves kongresszusán felszólalva kijelentette: a valutaunió Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó része között "összeegyeztethetetlen lenne a szuverenitással". A brit jegybank vezetője szerint "elég csak egy pillantást vetni" az euróövezetre annak megértéséhez, hogy mi történik, ha nincs meg a valutaunió összes szükséges feltétele.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -