Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 10. 15:06, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Simon-ügy - Jobbik: Simon Gábor a mentelmi joga mögé bújt

Simon-ügy - Jobbik: Simon Gábor a mentelmi joga mögé bújt

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy Simon Gábor szocialista képviselő a "mentelmi joga mögé bújva" nem jelent meg a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos kérdéseket vizsgáló mentelmi bizottság hétfői ülésén. Erről Volner János beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a Jobbik szerint semmilyen kiváltság nem illethetné meg a politikusokat, ezért felelősségre kellene vonni Simon Gábort a távolmaradása miatt. Ennek érdekében a Jobbik már korábban is kezdeményezte, hogy szankcionálható legyen a bizottsági megjelenés elmulasztása. Ezt azonban a többi, a képviselők előjogait megszüntető javaslatukkal együtt a Fidesz és az MSZP leszavazta - mondta a jobbikos képviselő.
A Jobbik azt is szeretné, ha minden országgyűlési képviselő esetében kötelezővé tennék az adóhivatal számára, hogy az uniós tagállamok bankhatóságaival együttműködve kiderítsék: van-e nekik vagy családtagjaiknak külföldön megtakarításuk - tette hozzá.
Volner János emlékeztetett arra, hogy a Jobbik korábban feljelentést tett Simon Gábor ügyében a szocialista képviselő "furcsán nagy vagyongyarapodása" miatt.
A mentelmi bizottság hétfői ülését követően Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke elmondta: bár Simon Gábor nem jelent meg az ülésen, új vagyonnyilatkozatot nyújtott be, azonban abban sem szerepel a bécsi számlán lévő összeg. A képviselő kedd estig még módosíthat vagyonnyilatkozatán.
Simon Gábor, az MSZP eddigi elnökhelyettese február 6-án közölte, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Erről azt követően döntött, hogy sajtóhírek jelentek meg eltitkolt bécsi számlájáról.
Szerdán a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését.
Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: a mentelmi jog felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészség által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként indítványozta.
Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt. Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Címkék: OGY2014-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.