Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 29. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Sikeres volt a hazai fehér gólyák költése az idei évben

Sikeres volt a hazai fehér gólyák költése az idei évben

Az idei év minden korábbinál jobb költési eredményeket hozott a hazai fehér gólya állományban – derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának adataiból.

Az átlagos fészkenkénti fiókaszám a sikeresen költőpároknál elérte a 3,45 egyedet, az összes fészkelő párra nézve pedig a 3,1-et. Ez a szám egy átlagos évben 2,5, tavaly 1,65 volt. A 2011-es év sikerének legvalószínűbb oka - a madarakra nézve - kedvező időjárás volt. A május-júniusi időszakban, amikor a kikelő és cseperedő fiókák a legérzékenyebbek, nem volt esőzéssel együtt járó hirtelen és tartós lehűlés, és később is csak ritkán fordultak elő olyan viharok, melyek kárt tehettek volna a fészekaljakban.

Míg egy átlagos évben 2-3 olyan fészekaljjal találkozhatunk, amelyből 6 fióka repül ki, az idén 15 ilyenről volt tudomásuk az MME szakembereinek. 5 kirepülő fiókáról, melyekből gyenge években 30-50, az átlagnál jobb években 100-150 fordul elő, 2011-ben már 350 adat került be a Monitoring Központ adatbázisába. A hazai költőállomány nagysága az elmúlt 40 évet tekintve stabil, a hosszú távú vonulókra jellemző ingadozásokkal 4-6 ezer párra tehető. Ehhez a stabilitáshoz mindenképpen szükség van a hasonlóan jó évekre, melyek tompíthatják a rossz évek során – mint amilyen a tavalyi is volt – valamint a vonulás és telelés idején jelentkező negatív hatásokat. Az eddig feldolgozott adatok alapján a 2011. évi fészkelő állományt 5.800 párra becsüli az MME.

Folyamatosan érkeznek az adatok a civil szervezet Madárgyűrűzési Központjába is. Az eddig beérkezett jelentések szerint 1.021 fehér gólyát gyűrűztek az idén Magyarországon, ebből 958 madarat távcsővel is leolvasható módon. Közel száz egyedet nem fészekben, hanem különböző repatriáló telepeken jelöltek elengedés előtt. Eddig 48 madár került meg elpusztulva vagy sérülten, a legtöbb esetben (31) áramütés következtében. 24 madarat a jelölőgyűrűje alapján egészségesen sikerült azonosítani, közülük nyolcat már a vonulásuk során Izrael területén, a többit még itthon a fészek 0-100 km-es körzetében. A fehér gólyák mellett a fekete gólyák, a kanalasgémek, a rétisasok, a parlagi sasok, a vörös vércsék, a kék vércsék, az erdei fülesbaglyok és a szalakóták is átlagon felül „teljesítettek”.

A fehér gólyák állományfelmérésébe bárki bekapcsolódhat a www.golya.mme.hu oldalon, vagy leolvasásait jelezheti a ringers@mme.hu címen.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.