Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Senki sem menekülhet a klímaváltozás elől

Senki sem menekülhet a klímaváltozás elől

Senkit sem hagy majd érintetlenül a klímaváltozás - figyelmeztet az ENSZ Kormányközi Testületének legfrissebb, háromszáz szerzős, 2600 oldalas tanulmánya. Az eddigi legalaposabbnak tekinthető értékelés szerint a világ minden táján érezteti majd hatását az éghajlatváltozás, ami súlyosan alááshatja az élelmiszer-biztonságot és konfliktusokhoz vezethet.

A tudósok az eddigi legborúlátóbb figyelmeztetést intézték az emberiséghez. Eszerint a klímaváltozás már most érzékelteti hatását, a jövőben pedig olyan mértékben kihathat a mezőgazdaságra, hogy az aláássa az élelmiszer-biztonságot, a szegénység elmélyüléséhez és további konfliktusokhoz vezethet.

A sarkvidéki jégsapkák olvadnak, egyre súlyosabbak az aszályok, hőhullámok és esőzések. A tengerparti településeket az emelkedő tengerszint fenyegeti a fejlett és a fejlődő országokban is és a kormányoknak több pénzt kellene befektetniük tengeri védőgátak építésébe.

A társadalmak leginkább sebezhető rétegeit kormányaik nem tudják megvédeni, mert nincsenek meg rá az eszközeik - írják a szerzők. A szegény államoknak évi 100 milliárd dollárra lenne szükségük a hatások ellensúlyozására. Érdekes módon a vezető politikusoknak szánt 48 oldalas kivonatból kihagyták ezt a számadatot több gazdag ország nyomására, amelyek bírálták a jelentés nyelvezetét.

'A klímaváltozás mindenkire kihat majd' - mondta Rajendra Pachauri a Kormányközi Bizottság elnöke a vasárnap befejezett jelentés bemutatóján Jokohamában.

A jelentés arra is utal, hogy az emberiségnek egyszerre kell foglalkoznia a klímaváltozás hatásainak kezelésével, de lépéseket kell tennie az éghajlatváltozás visszafogására is, hogy elkerülhetők legyenek a súlyosabb következmények.

A globális mezőgazdaságban esni kezdett a termények hozama, különösen a búzáé, és kétségek merülnek fel, hogy a mezőgazdaság ki tudja-e majd elégíteni a népességnövekedés miatt megugró keresletet.

'A klímaváltozás visszafogja a hozamokat, pedig az ellenkezőjére lenne szükségünk' - mondta Michael Oppenheimer, a Princeton egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

Egyes modellek szerint a trópusokon 40-60 százalékkal kevesebb halat tudnak majd kifogni és a búza mellett a kukoricatermés is csökkenhet. Voltak szerzők, akik vitatták, hogy csak negatív hatása lehet a hőmérséklet emelkedésének a mezőgazdasági termésre, de a jelentés szerint a kedvező hatások elhanyagolhatók. Egy holland professzor mégis azt mondta, hogy visszalép a szerzők sorából, mert a tanulmány túlságosan 'vészjósló'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk