Városlista
2021. március 2, kedd - Lujza

Hírek

2015. Augusztus 04. 09:34, kedd | Belföld
Forrás: Lenger Varga Péter - fotó:police.hu

Sebességet is mérnek az útdíj-ellenőrző kapuk - VIDEÓ

Sebességet is mérnek az útdíj-ellenőrző kapuk - VIDEÓ

A rendőrség radarjai mellett műszakilag az útdíj-ellenőrző kamera-rendszerek is alkalmasak a gyorshajtások rögzítésére. Jogszabály-változás szükséges azonban ahhoz, hogy segítségükkel büntessenek.

Augusztus végéig fokozottabb ellenőrzéseket tart a rendőrség az utakon a nyaralásoknak és szabadságoknak köszönhetően megnövekedett forgalom miatt. A rendőrök így gyakrabban is mérik majd a sebességet, amit már az új komplex radarokkal végeznek.

Ezek a traffipaxok számtalan szabálysértést képesek bizonyítani, mint a sebességtúllépést, biztonsági öv használatának elmulasztását, a szabálytalan sávváltást, a záróvonal átlépést, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését. Egyelőre azonban az Országos Rendőr-Főkapitányság Kommunikációs Szolgálata szerint jelenleg csak az alapfunkcióik működnek: sebességmérés, automatikus rendszámfelismerés, forgalomszámlálás és forgalomtorlódás jelzés. Alaposabb teszt után vetik ugyanis majd be az egyenruhások a többi funkciót is, aminek indulását előtte bejelenti a rendőrség.

Közben már zajlik az új Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok fix traffipaxainak telepítése is, melyek a tervek szerint év végéig elkészülnek. Az automata ellenőrzési rendszer 365 fixen telepített, intelligens kamerából áll majd. Az országban egyébként jelenleg mindössze hét fixtraffi működik: az M1-es autópályán nyolc helyen négy mérő, az M0-s autóúton öt mérőhelyen kettő, a 7. számú főútvonalon és Kőröshegy településen két-két mérőhelyen egy-egy mérőeszköz.

Az útdíj-ellenőrző kamerák is mérik a sebességet
Az autósok közül sokan úgy vélik, hogy az útdíj-ellenőrző kamerák is képesek sebességet mérni – ezt több közösségi oldalon is olvashattuk pletykaként. Utánajártunk és kiderült: alkalmasak ezek a rendszerek a sebességmérésre. Sőt mérik is!

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ezt meg is erősítette, hozzátéve, hogy megfelelő jogszabály hiányában ezek alapján nem szabható ki büntetés. Közlekedési szakjogász szerint azonban a szabályozás megváltoztatása esetén akár ezek az eszközök is bevethetőek lehetnek a rendőrség sebességellenőrzői mellett a gyorshajtók ellen. Az ORFK sajtószolgálata pedig azt közölte, hogy emiatt ez idáig a rendőrség nem kapott sebességtúllépésről készült dokumentációt ezekről az ellenőrző eszközökről.

„Az általunk üzemeltetett fix ellenőrző portálokkal jelenleg csak az úthasználati jogosultság ellenőrzését végezzük, a rendszer által rögzített adatok közül csak az ehhez szükséges paramétereket használjuk fel” – tájékoztatott Kibédi-Varga Lajos. A cég szóvivője hozzátette: a rendszert fejlesztik és bővítik.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató egy tavaly kezdődött többlépcsős fejlesztési folyamat révén integrálja az e-matricás és e-útdíjas díjellenőrzési rendszereit, melynek során a kétezres évek közepén kialakított e-matricás ellenőrzési rendszert harmonizálják a csúcstechnológiás HU-GO e-útdíjas rendszerrel. A fejlesztés révén a jövőben a korábbi 28 e-matricás és 101 e-útdíjas ellenőrző kapu helyett összesen 110 fix ellenőrző portállal, valamint a mintegy 45 mobil ellenőrző autóval hatékonyabb ellenőrzést tud végezni a társaság, miközben a rendszer üzemeltetése is egyre költséghatékonyabbá válik.

Egy év alatt 20 milliárdnyi bírság
Több mint 20 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki a rendőrök tavaly. Meghaladta az 1 milliót a büntetések száma, és mivel több sofőr is többször kapott csekket, így 1 millió alatt maradt a megbüntettetek száma. Ez azonban óriási, ahhoz képest, hogy Magyarországon mintegy 3 millió érvényes jogosítvány van. Az összes büntetésből pedig több mint 260 ezret sebességtúllépés miatt szabtak ki az egyenruhások.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 02. 08:46, kedd | Belföld

Folytatódik az élelmiszerpazarlás elleni program

Folytatódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.

2021. Március 02. 07:00, kedd | Belföld

Ismét nőtt országos átlagban a szennyvízmintákban az örökítőanyag koncentrációja

Az elmúlt héten országos átlagban ismét nőtt a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

2021. Március 02. 05:00, kedd | Belföld

Indul a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét

A pénzügyi tudatosság különösen fontossá vált járványhelyzetben, a családok is olyan kihívásokkal néznek szembe, amelyek megoldásában a hosszabb távú pénzügyi tervezés is segítséget adhat

2021. Március 01. 18:00, hétfő | Belföld

Növelte a lekötött Pfizer-vakcina mennyiségét Magyarország

Az eddigi 6,5 millió helyett már 10 millió 870 ezer adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kötött le Magyarország, ezzel is növelve az ilyen típusú védőoltás mennyiségét az országban