Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 02. 08:52, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Sakk-kalandregény Berg Judittól és Polgár Judittól

Sakk-kalandregény Berg Judittól és Polgár Judittól

Sakkrejtvényekkel tűzdelt ifjúsági kalandregényt írt Berg Judit József Attila-díjas író minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit közreműködésével. Az Alma - A sötét birodalom című kötet már kapható a könyvesboltokban.

Egy különös nyári délutánon, amelyen egymást érik a váratlan, nyugtalanító események, a regény hősei, Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerülnek. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Váratlan helyzetekkel kell szembenézniük, súlyos döntéseket kell meghozniuk, hogy méltó ellenfelei legyenek Alma kihívójának, a sakkbirodalom fejedelmének.
Bár az izgalmas kalandok során a regény szereplői időnként sakkrejtvényekbe botlanak, Berg Judit szerint nem csak annak élvezetes a könyv, aki ismeri a sakkot. A könyv hősei közül is csak a tizenkét éves Alma tud sakkozni, társainak sejtelmük sincs a játékról. A sakkrejtvények azonban nem pusztán logikai feladványok, hanem titkos kódként, térképként, útjelzőként működnek a középkori világot idéző, ezernyi veszélyt rejtő birodalomban.
Mint Berg Judit az MTI-nek elárulta, élete egyik legnehezebb feladata volt fordulatos és kalandos ifjúsági regényt írni úgy, hogy a sakkozni nem tudókat is lekösse, és a sakkozni tudók számára is különleges élményt jelentsen.
A Rumini-könyvek szerzője Polgár Judit közreműködésével írta meg új kalandregényét. Céljuk az volt, hogy egy izgalmas regényben egy kicsit a sakkról, de még inkább a sakkon túl az életről meséljenek a fiatal olvasóknak, hiszen a sakk drámai fordulatai gyakran a való élet kiélezett helyzeteit sűrítik magukba és a sakktábla melletti küzdelmekben ugyanazokra az erényekre van szükség, amelyek nélkül az életben sem lehet boldogulni.
Az Alma mindezek mellett egy világirodalmi kuriózummal is szolgál: a regény egyik fejezete egy valós sakkpartit modellez. Az a vérre menő ütközet, amelyben a sötét birodalom ura szemtől szemben próbálja legyőzni a gyerekeket és újdonsült barátaikat, pontosan követi Polgár Judit és Viswanathan Anand 1998-ban, Dos Hermanasban vívott elhíresült partiját, amely a magyar sakkozó győzelmével végződött. A könyv függelékében lépésről lépésre nyomon követhető a híres játszma is, amely úgy illeszkedik a regény cselekményébe, mintha eleve a szereplők sorsa alakította volna.
Berg Judit új regényét az elsőkönyves, tehetséges könyvtervező és grafikus, Bernát Barbara fametszethatású illusztrációi díszítik. A kötet az Ecovit Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben