Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 17. 07:31, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Rossz hír a csalóknak: az autó „megjegyzi” a kilométereket

Rossz hír a csalóknak: az autó „megjegyzi” a kilométereket

Minden korszerű autó elmenti számítógépe memóriájába a megtett kilométerek számát, és ha azt manipulálják, annak nyoma marad.

Mondta el a Magyar Nemzetnek az Autós Nagykoalíció (ANK) elnöke. Mint írják, az autógyártók sokat segíthetnének a piac kifehérítésében, ha nyilvánossá tennék adatbázisaikat.

A új szabályok értelmében az autók adásvételekor és műszaki vizsga alkalmával kötelezően rögzítik a gépjármű kilométerórájának állását. Ezzel jelentős lépést tettek a magyar hatóságok a használtautó-piac tisztulása érdekében. A rögzítés ténye már szűkíti a manipulálók lehetőségeit – mondta Knezsik István, az ANK elnöke. Knezsik állítása szerint 2002 óta minden benzines, 2004 óta pedig minden dízelautó motorvezérlésébe beépítenek egy másodlagos számítógépet, amely a repülők fekete dobozához hasonlóan rögzíti a lefutott kilométereket. Az információkat egy diagnosztikai eszköz segítségével lehet kiolvasni, amellyel a márkaszervizek rendelkeznek.

Az élvonalbeli kilométeróra-pörgetők már át tudják írni a másod-, harmadlagos vezérléseket is, de a nyomokat nem tudják eltüntetni. Vagyis a hekkerek behatolásának tényét megőrzik a fekete dobozok. Az egyik vezető márka szervizvezetője a lapnak azt mondta: valójában nem a járművek, hanem a gyártók adatbázisa rendelkezik perdöntő futásteljesítmény-adatokkal. A márkaszervizekben végzett javítások ugyanis Európa-szerte bekerülnek egy központi adatbázisba, amelyre a szervizek diagnosztikai gépei rácsatlakoznak. A nyugat-európai példák azt mutatják, hogy a műszaki vizsga mellett a szervizlátogatásokat is rögzítő járműtörténeti nyilvántartást is vezetni kellene – mondta Knezsik István. A nyilvános adatbázis és a kilométeróra-csalások kemény büntetése együttesen képes lesz kifehéríteni a használtautó-kereskedelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.