Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Február 06. 11:55, péntek | Belföld
Forrás: http://www.idokep.hu/hirek/delnyugat:-havazas-hofuvas

Riasztás: havazás, hófúvás

Riasztás: havazás, hófúvás

Délnyugaton jelentős havazásra számíthatunk, hófúvásra is fel kell készülni az erős, viharos szél miatt.

A korábbi napokban is emlegetett mediterrán ciklon az előző napi várakozásokhoz képest délebbi pályára került, így lesznek olyan tájak, ahol egyáltalán nem várható csapadék, mint az északi, északkeleti tájakon, ugyanakkor délnyugaton az intenzív havazásból helyenként akár 20 cm-t meghaladó friss hó is hullhat péntek hajnaltól szombat délig.

Színes, széles választék csapadékból

Pénteken kezdetben a Dunántúl délkeleti tájain ónos eső okozhat jeges útszakaszokat, valamint a déli országrészben havas eső, eső lehet a jellemző csapadékfajta, mely havazásba csak pénteken késő délután, este válthat át. Az ország déli felén még szombat reggel, délelőtt is lehet hószállingózás, kisebb havazás, de napközben mindenhol megszűnik a csapadékhullás, eközben pedig észak felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, és napos időre van kilátás.

Ugyanakkor a csapadéknak többfelé is sárgás, narancssárgás színt adhat az, hogy térségünk felé szaharai eredetű homok érkezik a magasban, és ez a csapadékkal együtt kimosódhat a légkörből, így érdekes színezetet kaphatnak a tereptárgyak.

Hófúvás, hótorlaszok

Az északkeleti szél országszerte erős, viharos lesz pénteken, elsősorban a havazással érintett délnyugati tájakon hófúvásra is számítani kell, hótorlaszok kialakulhatnak, melyek megnehezíthetik a közlekedők dolgát, helyenként akadályozhatják a járművek mozgását, ezért mindenképp tájékozódjunk útnak indulás előtt az érintett térség aktuális időjárási és közlekedési helyzetéről.

Lehetőség szerint ajánlott az utazás elhalasztása is a délnyugati tájakon.

Szombatra már valamelyest veszít erejéből a szél.

Fagyos reggelek

Péntek reggel a délkeleti tájak kivételével mindenhol fagyhat, északkeleten a derültebb, havas tájakon akár -6, -7°C-ig is csökkenhet a hőmérséklet, nappal -1, +6°C várható.

Szombat reggelre a havas, derült északi, északnyugati tájakon már -8, -9°C körüli minimumokat is mérhetünk.

Erős hidegfront jöhet

Vasárnap egy erős hidegfront érkezhet viharos széllel, hózáporokkal, helyenként akár villámlással, mennydörgéssel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el