Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. December 28. 16:20, vasárnap | Belföld
Forrás: http://www.hir24.hu

Riasztás! Egyre jobban durvul a havazás!

Riasztás! Egyre jobban durvul a havazás!

Több dunántúli megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután.Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra,hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta:

az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható. A szél fokozatosan erősödik, ezért a hóval borított tájakon helyenként erős hófúvás lehet.

Megnyitotta kapuit az eplényi sípálya

A hóágyúzásnak és a havazásnak köszönhetően vasárnap megnyitott az eplényi sípálya - közölte az MTI-vel a síközpont marketingvezetője. Ebele Bálint elmondta, síelhető a teljes 1-es pálya és a T1-es oktatópálya is. Üzembe állították Magyarország egyetlen négyüléses síliftjét, emellett az 1-es csákányos felvonó és az 1-es számú oktatólift is működik.

A marketingvezető az MTI kérdésére kiemelte: az utóbbi napokban 11-12 ezer köbméter havat készítettek hóágyúik segítségével, és közel 10 centiméter természetes hó is esett, így a pályát csaknem 30 centiméteres hóréteg borítja.


Pécsett rendőrök segítenek az elakadt autósoknak
Fotó: Kaufmann Balázs

Folyamatos a hóeltakarítás

Folyamatosan végzik a hóeltakarítást, síkosságmentesítést szombat este óta a Magyar Közút szakemberei - tájékoztatta Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője vasárnap az MTI-t.Közölte: az Útinform szolgálat vasárnap reggeli összesítése szerint az ország nagy részén csapadékmentes az idő, kivéve a Dunántúl nyugati területeit.

Vas és Zala megye nagy részén, Somogy és Baranya megye nyugati területén, valamint Mosonmagyaróvár és Fertőszentmiklós környékén havazik, Szentlőrinc térségéből intenzív havazást jeleztek. Szállingózik a hó Csorna, Ajka, Sárvár, Keszthely, Lenti és Kaposvár közelében.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az autópályák vizesek, nedvesek, a leállósávon előfordulnak latyakos szakaszok. A főutak nagy része szintén vizes vagy nedves. Ott viszont, ahol intenzívebben havazik, a fő- és mellékutak egy részén télies útviszonyokra számíthatnak a közlekedők. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Mosonmagyaróvár, Keszthely, Szentlőrinc és Mohács, valamint Kápolnásnyék és Hódmezővásárhely térségében közepes erősségű szél nehezítheti a közlekedést.

Megérkezett a ciklon legintenzívebb csapadékzónája

Az Időkép beszámolója szerint, vasárnap hajnali fél öt körül elérte az ország délnyugati határait az időjárásunkat meghatározó ciklon csapadékzónájának legintenzívebb zónája: jelenleg a Sopron-Fonyód-Mohács tengelytől nyugatra havazik.

Az előrejelzések szerint a havazás vasárnap délutántól észak felől kezd majd szűnni. Vasárnap estig a Dunántúl nyugati és déli megyéiben várható a legtöbb, akár 20 centimétert is meghaladó hó. A Dunántúl többi részén és a Dél-Alföldön 5-15 centiméternyi hóra lehet számítani. A főváros tágabb környezetében néhány centiméter hullhat. Az ország többi részén (északkeleti harmadán) nem várható számottevő hóréteg.

A Dunántúl nyugati, északnyugati részén már szombat estétől lehetnek kisebb hófúvások. Vasárnap reggelre pedig sokfelé megerősödik, délutántól többfelé viharossá fokozódik a szél. A legerősebb széllökések az Alpokalján és északkeleten elérhetik a 70 kilométer/órás erősséget. Emiatt a vastagabb hóval borított nyugati és déli megyékben komolyabb hófúvásra kell számítani, de a szél azokon a területeken is hordhatja a havat, ahol csak kisebb, pár centiméteres réteg alakul ki.

Megérkezett a havazás a fővárosba is

Budapestet tegnap este tájban érte el az ország nyugati részén kezdődött havazás: a fővárosban 8 óra után több kerületben is mérsékelt intenzitással szállingózott a hó. Eközben a Dunántúl egyes területein több centi hó hullott, a Duna vonalától délre pedig viharos szél fújt – számolt be az Időkép.

Az OMSZ közleménye szerint az év utolsó vasárnapján kemény téli idő várható, a hófúvás azonban még hétfőn is komoly gondokat okozhat. A felerősödő szél és az ennek következtében kialakuló hófúvások miatt több megyére, így Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére is figyelmeztetést adtak ki. Emellett Baranya, Somogy, Vas és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mert itt az előrejelzések szerint, egy nap alatt akár 20 centiméternél is több hó hullhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.