Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Február 27. 10:22, vasárnap | Helyi
Forrás: www.meggyesek.hu

Részönkormányzatok, Érd, 2011

Részönkormányzatok, Érd, 2011

Az egyik érdi polgár eljuttatta nekünk érdekes tudósítását az egyik "részönkormányzat" megalakulásáról.Számolja meg, hány helyen sérül a demokrácia!

Részönkormányzatok, Érd, 2011

Helyszíni közvetítés a tipikus érdi részönkormányzat megalakulásáról

Érd, 2011. február

A téma : így alakult meg a Tóth-Koporisztán részönkormányzat, avagy az Érdliget-Kutyavár névvel illetett ismerősi kör egylete.

17.35 óra.

A megadott helyszín üres, csak Kopor Tihamér toporog izgatottan. Nagy nap ez az életében, hiszen most brillírozhatja a helyi uradalmi TV-ben csiszolódott tudását. Biztos benne, hogy őt hamarosan a népe helyi kiskirállyá választja. Feladata: ennek az eseménynek a megszervezése.

Lassan szállingóznak az emberek. A Témészáros brigád által támogatott nyugdíjas klubok környékbeli tagjai. Sokan alig bírnak felkapaszkodni a lépcsőn. Fujtatnak, zihálnak meg levegő után kapkodnak. Hiába, Totya bácsi mozgósította az aktivistáit és bizonyára beígérte a kirándulásra a támogatást. Valamit valamiért, a támogatásért tegyenek már valamit.

18.00 óra

Megérkezik a Fidesz több külsős képviselője, és az MSZP újsütetű ifjú reménysége.

Tihi sürög forog, mindenkinek előre köszön, még az ellenoldal külsős képviselőjének is.

Az öreg nénikkel puszilkodik, a kevésbé időseknek kezet csókol.

A mozgósított Fideszes aktivisták közül is érkeznek páran, akik nem a már szép korban levő nyugdíjasok korosztálya. Ja és persze nagy fújtatva befut Tamás bátyó is.

Öreg Tomas ahogy felér a lépcsőn, fujtatva megáll, pöffeszkedő Döbrögi módjára végig mustrálja kegyesen népét. Kopor Tihi amint észleli, lélek vesztve rohan elébe és hajbókolva köszönti. Tamás bátyó kegyesen feléje nyújtja úri jobbját, melyet Tihi áhítattal hajlongva, szemében átható pátosszal érint meg, mint a királyi kegyet.

A néppel szemben helyet foglal Tóth bátyó, Tiamér és az mszp ifjú titánja.

Minden rendben, kezdődhet az előre megtervezett színjáték.

18.15 óra

Feláll Kopor Tihamér és délceg termetével a tömeg fölé magasodva ércesen csengő férfias hangján köszönti az egybe gyűlt összesen 46 főt. Ezt is természetesen lányos zavarában arról az aláírási példányról olvassa le, amit az önkormányzat fontoskodó személye dug az orra alá.

Tehát kedves olvasók!

Kopor úr mélyen zengő hangján köszönti az egybe gyűlteket és elmondja, hogy azért jöttek össze (valaki bekiált: hogy ne legyünk széjjel),hogy a két választó körzetből egy részönkormányzatot alakítsanak.

Előadja, hogy mindenki fog kapni egy A/4 lapot, amire már előre (ők eldöntötték) 11 nevet felírtak . Nem ám mind a 11-re kell szavazni, csak 8-ra. Ez a fogas kérdés ám, 11 ből 8-ra kell szavazni. A nyugdíjasoknak ez a feladvány.

Mert ugye a két választó körzetből 4-4 személy képviseli majd az érdekeket. Azt tudjuk, hogy kinek az érdekét, meg azt is, hogy az egész részönkormányzatiaskodás egy jó és hagyománnyal bíró részönkormányzat/ Óvárosi/ellehetetlenítését is megcélozta.

Mielőtt azonban kiosztanák a lapokat megszólít keresztnevén három szemmel láthatóan vele közeli haverságban levő egyént, akikről köztudott, hogy émészároshű emberek.

Az egybegyűltekkel semmi percen belül kinevezteti ezt a három személyt szavazat számláló bizottságnak. Ordít, hogy előre meg volt beszélve, mindhárman értik is. Nekik ma ez itt a pártfeladat.

Ezt követően szinte röplapszerű szórással kiosztják az embereknek darabonként az 1 db lapot. Ezek a lapok nincsenek lepecsételve, sem hitelesítve. Bentről hozták, állítólag telefonon lehetett jelentkezni. Ez jegyzőkönyvezve volt?

Az emberek értetlenül néznek a lapra, sugdosnak csöndben, majd néhányan vállat vonva a nevek melletti kis négyzetbe x-et raknak.

Többen összedugják a fejüket és hírlánc- szerűen közlik egymással, hogy a tuti tipp sor az első 8,mert a többi nem esélyes. Azért pont 8 mégsem legyen a lapon.

Az önkormányzattól hivatalból ott tartózkodó személy elindul egy faládával, ami sem hitelesítve, sem lezárva nincs. Lassan mozog a széksorok között és odatartja az emberek orra alá a ládát. Szegények riadtan kapkodva ikszelnek és félbe hajtják a papírt.

Többektől a lapokat a szavszámbiz tagjai veszik el és csomóba fogva próbálják belegyömöszölni a dobozba a lapokat. Előtte bemutatkozás a jelöltek részéről nincs, vagy nincs ideje Tamás bátyónak, vagy eleve fölösleges itt ilyenekkel gatyázni.

Azt senki nem tudja, hogy tulajdonképpen ki kicsoda és ki az akire az x-et tette. Nem is csoda, így lehet legkönnyebben urnaforradalmat csinálni.

A három személy egyszer csak megragadja a ládát,- mind azon által, hogy még kezekben papírok vannak – és eltűnik szavazatokat számlálni.

A nép egy része ezt követően feláll és eltávozik. A távozók közül többeknek még a kezében volt a papír, amit menet közben a kukába dobott,-. mintegy 25 fő marad.

Az események közben megérkezik Macsotay polgárőr elnök úr is, aki fontoskodva foglal helyet Tamás bátyó mellett. Előtte köszönti hűséges alattvalóit akik a bejáratnál őrt állnak. Védik a választás tisztaságát, ne hogy az ellenzék, vagy maga a nép igazságos választást követeljen.

Tiszta kékcédulás választás. A teremben ott kóvályog Témészárosi demokrácia szelleme. Veletek vagyok, tudjátok, virágzó kertvárost építő barátaim.

Ameddig a titkos számlálás tart az elvonultak személye által, addig Kopor képviselő újra a még ott maradottakat bűvöli érces férfiúi hangján és ígérget hetet-havat meg mézeskalács házikót.

Talicskabandi helyi uradalmi tévéjének stábja szorgalmasan forgat, legfőképpen Totya bácsit, mert ma Ő itt a Döbrögi nagyságos úr. Láthatóan pöffeszkedve a széken, leereszkedő mosollyal szemléli alattvalóit és az őt körbeugráló Tihamér bohócot.

Előkeveredik a párthű hármas a titkos számolásból és megállapítanak.

Mi szerint 46-an kaptak papírt és 46-an be is dobták. Érdekes, aki a kukába dobta az meg létszámfölöttiként volt a névjegyzékre véve. Mindegy, kicsire nem adunk.

Hadarva felolvassa a tuti 8 személyt.

Köztük van Tóthné Tas Mária Totya bácsi neje (Minő érdekes, nem mellékesen az egyik bizottság külsős tagja, de fő a biztonság)

Demjén Attila - aki szintén az egyik, de talán a legfontosabb a PÜB külsős képviselő tagja.

Pincér valahol Pesten remélem fizető pincér.

Ezen neveknél természetesen a felolvasó illedelmesen tagolt olvasást tart, míg a többieken csak át szalad.

Látható, hogy a többiek csak töltelékek ennek a két emberkének.

Miután a felolvasás megtörténik, Tihamér felkéri Totya bácsit, hogy szavaztassa már ugyan meg Őt elnöknek a még a helyszínen maradt kb. 20 emberrel. A többiek morgolódva elmentek.

Megjegyzendő, hogy a két kerület lakóinak száma 8503 fő és a 0,3% az legalább 25 embert tesz ki.

Vajon hányan szavaztak ebből a Fideszre, hányan az ellenzékre és hányan maradtak otthon?

Végül is mindegy, úgy is el van már előre döntve minden. Az a lényeg, hogy meg legyen szilárdítva a hatalmi váz egészen az alsó lépcsőig, nehogy kikezdje az ellenállók szorgos keze.

Ezt követően Tihi elcsukló hangon megköszöni a megtisztelő szavazatokat a nyugdíjas klubok tagjainak. (mert ugye csak azok maradtak már a helyszínen, akikért majd a fiatalabbak később kocsival jöttek)

Lányos zavarában Tihi majd el is felejti mondani, hogy nem ám úgy van csak, hogy megszavazták itt a 8 valakit, azt majd még a központi 12-ek is áldással kell ellássák és azok előtt szent fogadalmat is kell tenni, hogy életükkel és vérükkel szolgálják talicska bandit és hordáját.

Totya bácsi azért kegyesen kiigazítja kedvelt udvari bohócát és ezen intelmet azért göcögő nevetés közepette elmondja ,miközben megsimogatja hű bohóca fejét. Továbbá meghatározza kegyesen, hogy ¼ évente kell majd a 8-nak összegyűlni, de kívánatosnak tartaná, ha havonta összesereglenének és magasztos főúri Döbrögi személyét istenítenék némi áldó fohászokkal, mindezen által támogatván lélekben a 12-ek erős szövetségét.

Természetesen érződik, hogy majd ezért a színfalak mögött kemény fejmosást fog kapni a bohócka, hogy nem tanulta meg kellően a szerepét és a mesternek kell igazgatnia.

18.40 óra

Tihi felkonferálja Macsotay főpolgárőrt, hogy a nyugdíjas klub tagjainak osszon egy kis szájtátó észt.

Természetesen a részönkormányzat megalakulási ceremóniája ezen lépésekkel szinte észre vétlen módon befejeződött és kötetlen nyugdíjas esté alakul át.

A helyszínen sorra érkeznek a fiatalok a megőrzőben hagyott nyugdíjasokért, akiket 1-vel,2-vel kézen fognak, és mint az óvodásokat hazafurikázzák.

19.00 óra

A tömegnek éppen nem nevezhetők botorkálva elhagyják élükön Döbrögi Tamás bátyóval, aki boldogan szusszantva totyog le a lépcsőn.

Kedves olvasók a helyszíni közvetítésnek ezennel vége, én a munkám elvégeztem.

Láttam, tapasztaltam, hogy a helyi hatalmasságok hogyan taposták sárba a demokrácia szent eszméjét. Nem gondoltam a rendszerváltáskor, hogy huszonegy év elteltével ilyen színjátéknak lehetek tanúja. Mindenkinek ajánlom, aki olvassa írásomat látogassa meg a következő választások helyszíneit. Az újságjukban közlik az alakuló gyűlések időpontjait.

A helyszínről önök Nyomasek Boborján közvetítését olvashatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.