Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Május 28. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Rendőrt ítéltek el hamis terrorvád miatt Angliában

Rendőrt ítéltek el hamis terrorvád miatt Angliában

Hét év börtönbüntetést róttak ki pénteken egy brit rendőrre, aki terrorcselekmény előkészítésének gyanújába keverte egy haragosát.

Amar Tasaddiq Hussain, aki hét éve szolgált a birminghami rendőrség kötelékében, a vád szerint 2014 decemberében a nagy-britanniai sürgősségi szolgálatok hívószámán - 999 - jelentette be névtelenül, hogy egy rendőr elrablására készül egy radikális muszlim, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoporttal áll kapcsolatban.

A hívás nyomán teljes riadókészültségbe helyezték Birmingham és a környező West Midlands országrész rendőri erőit, a gyanúba kevert személyt pedig őrizetbe vették és kétnapi folyamatos kihallgatásnak vetették alá.

A vizsgálat során kiderült, hogy az illető a Dawat-E-Islami nevű békés muszlim vallási közösség egyik tisztviselője, és sem neki, sem a csoportnak semmi köze a terrorizmushoz.

Kiderült az is, hogy az őrizetbe vett férfi korábban összekülönbözött Hussainnal, aki a hamis bejelentéssel próbálta lejáratni haragosát.

A volt rendőrt az esküdtek bűnösnek találták, és Stafford város koronabírósága pénteken hét év szabadságvesztésre ítélte az igazságszolgáltatás működésének akadályozása címén.

Ez a brit büntetőjogban súlyos bűncselekmény, és minősített esetben akár életfogytig tartó börtön is kiszabható az elkövetőkre.

A bíró súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy Hussain az eljárás során nem tanúsított megbánást, és nem ismerte el bűnösségét, jóllehet a vád cáfolhatatlan bizonyítékokat terjesztett elő.

Súlyosbító körülménynek számított emellett az is, hogy Nagy-Britanniában a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, és ezt természetszerűleg a volt rendőr is tudta, így számítania kellett arra is, hogy hamis bejelentése nyomán a terrorellenes hatóságok milyen rendkívüli intézkedéseket foganatosítanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.