Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 29. 14:11, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Rendkívüli állapot Peruban

Rendkívüli állapot Peruban

Peruban felfüggesztik a gyülekezési szabadsághoz való jogot, különleges rendfenntartói hatáskörrel ruházzák fel a katonaságot, hogy véget vessenek a bányászat környezetszennyező hatása elleni, erőszakos tiltakozásoknak.

Jelentette be helyi idő szerint hétfő este Oscar Valdés miniszterelnök.

Valdés a nemzethez intézett tévébeszédében azzal indokolta a rendkívüli intézkedések foganatosítását, hogy a hatóságoknak immár nem békés tüntetőkkel, hanem szélsőségesekkel van dolguk.

A dél-perui Tintaya rézbányánál tartott tüntetés résztvevői hétfőn összecsaptak az útakadályok elbontására kivezényelt rendőrökkel. Az összetűzésekben két ember meghalt, és 40-en megsérültek. A sérültek közül legalább harmincan rendőrök. Egy bírósági illetékest túszul ejtettek a környezetszennyező bányászat ellen demonstráló tiltakozók.

A Tintaya rézbányánál tartott demonstráció csak egy, az ágazat környezetszennyező hatása miatt tartott több száz tiltakozó megmozdulás közül. A tüntetések veszélybe sodorták a perui export 60 százalékát adó bányaipar fejlesztésére szánt több milliárd dolláros külföldi beruházásokat.

Ollanta Humala perui államfő egy évvel ezelőtt került hatalomra, s azóta most másodszor foganatosítanak a hatóságok rendkívüli intézkedéseket a tüntetések felszámolására. Humala hivatali ideje alatt legalább 21 ember vesztette életét a természeti kincsek kiaknázása miatt kirobbant, erőszakba torkolló megmozdulásokban. Az előző államfő, Alan García Perez hivatali ideje alatt 174 halálos áldozatot követeltek az ilyen tüntetések.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.