Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rekordnagyságú uniós forrás kifizetése várható idén

Rekordnagyságú uniós forrás kifizetése várható idén

Rekordnagyságú uniós forrás, mintegy 1500 milliárd forint kifizetése várható idén – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken este a Csongrád megyei Nagyéren. A politikus leszögezte, a jövőben sokkal egyszerűbbnek kell lennie a pályázati eljárásnak, mivel a bürokrácia visszaélésekre, korrupcióra ad lehetőséget.

Augusztus óta 3 milliárd euró, mintegy 900 milliárd forrást 'hoztunk haza' Brüsszelből – mondta a fideszes politikus az esti fórumon.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is felügyelő politikus közölte, a következő időszakban változások lesznek a kifizetések felgyorsítása érdekében, hiszen ez a költségvetés érdeke is.

Lázár János elmondta, a jövőben sokkal egyszerűbbnek kell lennie a pályázati eljárásnak, mivel a bürokrácia visszaélésekre, korrupcióra ad lehetőséget. Tarthatatlan az a helyzet, hogy az uniós forrásokkal nem a pályázók, hanem a pályázatírók járnak jól – tette hozzá.

Magyarországnak 7500 milliárd forintnak megfelelő fejlesztési forrást jut a következő uniós ciklusban, ennek 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja majd – mondta a politikus, aki úgy fogalmazott, most kell megragadni a lehetőséget, 'ennyi pénzt többet nem kapunk'.

A kistelepülések számára 2014 végén jelennek meg az első pályázatok, a jövő év első felében ezért érdemes végig gondolni, mi az, amire helyben szükség lehet – hangsúlyozta az államtitkár.

Jut majd forrás az oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátás színvonalának javítására. Jelenleg például mintaprojektként 150 háziorvosi rendelő felújítása folyik, annak érdekében, hogy a páciensek minél több problémáját helyben tudják megoldani – mondta.

Lázár János szerint ahhoz, hogy a falvak ne néptelenedjenek el, elengedhetetlenül fontos, hogy a fiatal házaspárok helyben egzisztenciát tudjanak teremteni, gyermeket tudjanak vállalni. A foglalkoztatási helyzet javításában – különösen a kistelepüléseken – fontos szerep jut majd a mezőgazdaságnak, azon belül is a növénytermesztés munkaerő-igényes ágazatainak és az állattenyésztésnek.

Az állami földek bérbeadásakor is arra törekszik a kormányzat, hogy a termőföld minél több helyben lakónak nyújthasson megélhetést – mondta az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk