Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Január 08. 11:00, csütörtök | Külföld
Forrás: http://hvg.hu

Rejtélyes Csipkerózsika-betegség terjed egy faluban

Rejtélyes Csipkerózsika-betegség terjed egy faluban

Eddig több mint száz esetet jelentettek az észak-kazahsztáni Kalacsi faluból. Az érintettek váratlanul elszunnyadnak, majd akár napokig alszanak, később pedig emlékezetkiesésről, vagy néhány esetben hallucinációkról panaszkodnak.

Rejtélyes alvókor terjed egy kazah faluban, a hatóságok máshol ajánlottak otthont a lakosoknak - írja a BBC.

Az észak-kazahsztáni Kalacsi faluban már két éve feltűnt a szokatlan betegség. Az érintettek váratlanul elszunnyadnak, majd akár napokig alszanak, később pedig emlékezetkiesésről, vagy néhány esetben hallucinációkról panaszkodnak. Eddig több mint száz esetet jelentettek, néhányan többször is átestek a furcsa állapoton az újonnan "Álmosvölgynek" becézett faluban.

A település lakosainak most máshol ajánlottak új otthonokat és munkát a szomszédos közigazgatási kerületek vezetői, a programban a gyermekes családok előnyben részesülnek. A falu 583 lakosának fele tervezi, hogy a segítséget igénybe véve máshová költözik.

A rejtélyes betegség egyaránt érinti a felnőtteket és a gyermekeket. Az egyik falusi, akinek a fia esett át a kóron, elmondta, hogy amíg az állapot tart, lehetetlen felkelteni az érintetteket, noha úgy tűnik, mintha azok próbálnák kinyitni a szemüket.

Az orvosok tanácstalanul állnak a jelenség előtt, néhányan tömegpszichózist feltételeznek a háttérben. Mások arra gyanakodnak, hogy a faluhoz közeli, két évtizede bezárt uránbánya okozza a betegséget, azonban a település ivóvízében és a talajban sem találtak semmilyen erre utaló jelet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik